Nieuws Actueel
'Piushaven lacht in de zomer, huilt in de winter'
In rap tempo is de Tilburgse Piushaven uitgegroeid tot horecagebied. Verschillende ondernemers pleiten voor een adempauze, aldus het Brabants Dagblad. Want, zoals ze onder elkaar wel eens zeggen, ‘de Piushaven lacht in de zomer, maar huilt in de winter’.
'Over de lente en zomer heeft niemand klachten, het tegendeel, maar als het op een winterse zondag waait, gebeurt er weinig aan de haven", vertelt Michel Deneef van Villa Pastorie. De ondernemers hebben de wethouders uitgenodigd om tijdens de 'mindere maanden' eens in het gebied rond te kijken. "Ik ben niet bang voor meer horeca, maar ik denk dat wat er nu zit de tijd moet krijgen om zich te zetten. Er is veel variatie aan de haven, daar schuilt kracht in. Maar die zaken moeten in de toekomst de winter wel weten te overleven."
Het is rap gegaan aan de haven. Café Burgemeester Jansen was de pionier in het gebied dat destijds nog een 'waardeloos industrieterrein was'. Het café zit er in mei 12 jaar. De grote horecagolf kwam in 2013/2014 binnen rollen, met nieuwkomers als Doncurado en Heavens Kitchen. In het kielzog volgden andere ondernemers: de havenkom - het stuk ten westen van brug Den Ophef - telt nu tien permanente horecagelegenheden. De Visserij wordt dan niet meegeteld omdat die zaak een tijdelijke vergunning heeft.
Volgens de gemeente is er ruimte voor nog vier nieuwe horecagelegenheden aan de havenkom. Twee zijn al gereserveerd: er verrijst deze maanden een ontvangstpaviljoen op de middenpier en Shinzo gaat 'iets' doen met de voormalige kappersboot (maar zwijgt over het wat en wanneer). Twee locaties staan dus nog open en - iets verderop - een derde. Op termijn kan in Fabriekskwartier Noord - de huidige busremise en omgeving - ook nog een horecagelegenheid komen.
"Laat het even bij die twee, al in gang gezette, ontwikkelingen, dat heeft onze voorkeur", zegt Marly Hendrickx, de voorzitter van Horeca Piushaven en mede- eigenaar van Stadskombuis Harboury. "In de zomer loopt het aan de haven prima, in de winter is het 'mwah'."
'Boven verwachting'Niet dat Hendrickx en Deneef te klagen hebben. Bij Villa Pastorie gaat het boven verwachting, vertelt die laatste. Deneef glimlacht: "Maar we hadden geen verwachtingen toen we ons hier drie jaar geleden vestigden. Een kleinschalige B&B voor 20 personen, daar begonnen we mee. Met één koelkast die mettertijd werd ingeruild voor een koelkast met twee deuren. Nu hebben we een koel- en vriescel en is de afwasmachine een afwasstraat. Tegelijkertijd houden we het authentieke gevoel vast."
Ze willen realistisch zijn. In het gebied krijgen ze het de komende tijd druk genoeg, klinkt het. "We zijn hier verwend door Stichting Levend Podium (de organisatie die voor reuring moet zorgen, red.) maar dat stopt in 2018", vertelt Deneef. "We kijken hoe we na dit jaar verder gaan. Wordt de Piushaven een waterbak of blijft het hier bruisen? Als nieuw dorp - met veel nieuwe ondernemers, horecabedrijven en bewoners - kijken we hoe we dat laatste voor elkaar kunnen krijgen. We moeten niet de verbinding met het centrum verliezen."
BekendheidOok Hendrickx wil daar de accenten op leggen: niet nog meer horeca, maar de puntjes op de i. "De gemeente richt de aandacht meer op het centrum en de Spoorzone, we moeten ervoor waken dat de Piushaven in een te vroege fase wordt losgelaten." Zo is er volgens haar nog een wereld te winnen waar het bekendheid betreft, zelfs in eigen stad. " 'Dit is veranderd' en 'oh, dit kenden we niet', hoorden we deze zomer nog op ons terras", vertelt ze. "Van Tilburgers. En de haven is nog te onbekend onder de mensen die varen." Van die bekendheid moeten ze het hebben. "De gemeente koos ervoor om hier weinig met retail te doen. Daardoor zit er niet vanzelf de loop in, dat merk je in de winter."
Gerelateerde artikelenTilburgse horecavoorman: 'Je moet over het centrum waken'Familiebedrijf Huize Geers maakt al vier generaties chocolade