Nieuws Actueel

Plus Supermarkt in Geesteren meer dan een winkel

Plus Supermarkt Wallerbosch in Geesteren is meer dan een winkel voor de dagelijkse boodschappen. Het is ook een ontmoetingsplek in het dorp. Eigenaar Michel Wallerbosch ziet z'n betrokkenheid bij de lokale dorpsgemeenschap beloond met het SSK: het landelijke Super Supermarkt Keurmerk.

Van onze redactie 24 februari 2016

Gijs en jan annina romita

Vrijwilligers van de handbalvereniging wassen de ramen van zijn winkel in ruil voor een advertentie in het clubblad. Michel Wallerbosch voert acties samen met de schoenenwinkel in Geesteren, verkoopt negenhonderd biologische eieren per week van een lokale kippenhouder, net als vlees van een boer uit de buurt, yoghurt uit Tubbergen en aardbeien en bramen uit Manderveen. "Ik zie de supermarkt als ontmoetingsplek", vertelt Wallerbosch die vanaf vrijdag als enige in de gemeente Tubbergen het SSK-keurmerk mag voeren. Want hij onderscheidt zich door zijn inzet voor de leefbaarheid in het dorp. 'Ondernemers die het keurmerk behalen zijn innovatief en controleerbaar bezig met duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen', zo heet het officieel.

TrotsWallerbosch is apetrots op het label. Hij voelt zich tussen 'zijn' mensen, z'n Plusmarkt telt 72 medewerkers, als een vis in het water. Maar ook buiten de supermarkt is hij actief, bijvoorbeeld in Mijn Dorp 2030, bij de organisatie van de kerstmarkt, de Koningsdag, het nieuwe initiatief voor Dodenherdenking en de Activiteitenvereniging Geesteren. "Ik geloof dat bijna iedereen in Geesteren over mijn 06-nummer beschikt, lacht hij.

GezelligheidWallerbosch' ouders hadden een supermarkt in Groenlo, waar het woord service al met hoofdletters werd geschreven. Hij woont op een steenworp afstand van z'n zaak en gaat op zondag vaak uit nieuwsgierigheid even een paar uurtjes naar de supermarkt, 'om de administratie bij te werken', maar ook gewoon voor de gezelligheid. "En op zaterdagochtend om 08.00 uur komen de mannen bij elkaar en eten we samen broodjes en drinken we koffie voordat het werk begint. Het is ook hoe je met elkaar omgaat. Samen doe je het."

ServiceAl twintig jaar brengt Wallerbosch Plus boodschappen bij mensen thuis. Eerst kwamen de bestellingen binnen via de fax en de telefoon. "Nu hebben we daar een website voor. Maar het ouderwetse boodschappenboekje is nog niet helemaal verdwenen." En Wallerbosch, ooit de jongste Plusondernemer van ons land, schakelt graag mensen met een beperking in. "Ik spreek liever over mensen met talent." Als voorbeeld noemt hij Gijs Mensen uit Langeveen die met zijn 45 km/uur-autootje stipt om half negen in Geesteren uitstapt. Sinds drie jaar is Gijs in dienst. "Soms kom ik hier bekenden tegen", vertelt Gijs die behalve schappen vult en flessen sorteert vooral graag op de vleesafdeling werkt. "Het is heel leuk even een praatje te maken." Wallerbosch: "We geven mensen als Gijs graag een kans hier aan de slag te gaan. Dat waarderen inwoners van het dorp en dan gunnen ze je ook iets als ondernemer."

Foto: Gijs en slager Jan (Annina Romita)