Nieuws Actueel

Pop-uprestaurant De Palingloods in Tholen opent zaterdag

Laat die zon maar komen! Het sombere weer van de afgelopen dagen kan de Thoolse restauranteigenaar Paul van Tatenhove missen als kiespijn nu hij aan de haven een oude palingloods heeft omgetoverd tot een tijdelijk restaurant met een strandje. Komende zaterdag, tijdens de groots opgezette havendag, gaat het etablissement open.

ROB PAARDEKAM | Foto: Leo Adriaansen 1 juni 2016

Tholen pop uprestaurant leo adriaansen

Paul van Tatenhove en zijn vrouw Henriëtte zijn al tien jaar bekende gezichten in de Thoolse horeca. Ze runnen hotel-restaurant Zeeland en baten ook Het Koggedek - het clubhuis van de watersportvereniging - uit. "Het 650-jarig bestaan van Tholen heeft me op het idee gebracht voor dit tijdelijke restaurant", vertelt Paul van Tatenhove. "Ik zit in de werkgroep die de havendag voorbereidt en kwam al snel tot de conclusie dat we met de bestaande horeca niet alle bezoekers van een hapje en drankje zouden kunnen voorzien. Aangezien de pop-up-restaurants tegenwoordig toch als paddenstoelen uit de grond schieten, dacht ik: misschien is dat ook wel iets voor Tholen."

LoodsEen loods aan de Contre Escarpe, waar tot een jaar of vijf geleden nog palingen werden verwaterd en verhandeld, is de plaats van handeling geworden. Ook nu het gebouwtje is ingericht als restaurant ademt het nog de sfeer van vroeger. Zo is een oude kreeftenbak blijven staan en zitten de leidingen die de palingbakken van water voorzagen nog aan de muur. Verder heeft Van Tatenhove zijn nieuwe zaak aangekleed met onder meer oude netten, fuiken en boeien. "Zo kon ik alle rommel die ik jarenlang heb verzameld nog eens gebruiken", grapt hij.

De blikvanger is toch wel het strandje met terras dat hij buiten heeft aangelegd. Wat hem betreft gaat Tholen daar veel plezier aan beleven. "Kinderen kunnen er spelen en misschien is het leuk om er eens een beachvolleybaltoernooi te houden. Maar dat ga ik niet zelf opzetten, hoor. Geen tijd voor."

PositiefInwoners hebben volgens Van Tatenhove positief gereageerd op zijn tijdelijke restaurant, dat een jaar open zal zijn. Met name mensen uit de visserij, die vroeger al in de palingloods kwamen, zijn enthousiast. "De visser van de Tholen 25 bracht spontaan een grote luchtfoto van zijn schip om op te hangen en van de Tholen 21 krijg ik nog een reddingsboei."

Restaurant De Palingloods, waar zowel vis- als vleesgerechten worden geserveerd, is voorlopig open op vrijdag tot en met maandag.