Nieuws Actueel

Positieve boodschap scoort

Mark Verhees is de Nijmegenaar met veruit de meeste volgers op sociale media, volgens de Gelderlander. Zijn geheim? Elke dag een optimistische spreuk.

Saskia Wassenaar 22 oktober 2016

Positieveteksten

Hij heeft met zijn account @4positiviteit 200.000 volgers op Twitter. Dat is bijna evenveel als, pak 'm beet, actrice Georgina Verbaan. Op Facebook heeft hij er meer dan 320.000. Het maakt Mark Verhees tot de Nijmegenaar met veruit de meeste impact op sociale media. De wijze waarop hij dit voor elkaar heeft gekregen, is simpel en doeltreffend: dagelijks een positieve boodschap delen.

'Ken je zo iemand? Een echte vriend die je lang niet spreekt, maar bij wie je de vriendschap toch nooit in twijfel trekt', is er zo eentje. 10.000 keer geliket, 2.500 keer gedeeld, 5.800 reacties. Dat is alleen nog maar Facebook. Een vraaggesprek met een voorvechter van het positieve denken.

Hoe kom je erbij dit te gaan doen?

"Mijn schoonvader overleed in 2009 op 67-jarige leeftijd plotseling. Dat was heftig. Ik ging nadenken over mijn eigen dood. Wie ben ik geweest? Wat heb ik voor mensen betekend? Dat vond ik moeilijke vragen. Het werd een ontdekkingsreis. Uiteindelijk kwam ik bij het antwoord dat ik wil dat de mensen van wie ik hou een glimlach op hun gezicht krijgen om de positieve bijdrage die ik heb geleverd."

Hoe vertaal je dat naar dagelijkse spreuken?

"Ik ontdekte een stroming in de psychologie die zich bezighoudt met het beter maken van het leven van mensen: de positieve psychologie. Ik ging boeken verslinden. Uitgangspunt van de stroming is dat waar je dagelijks aandacht aan besteedt, groeit. Dus als je dagelijks aandacht aan positieve dingen besteedt, wordt dat meer. Ik ben toen begonnen met mijn vrouw bij het avondeten te bespreken waar we dankbaar voor zijn. Dat is uitgegroeid tot een blog."

Hoe groeit dit uit tot een bedrijf?

"Ik heb mezelf de uitdaging gesteld om vanaf 14 februari 2011 1.000 dagen aan een stuk elke dag een positief bericht te plaatsen. Mensen reageerden erop en van lieverlee werd dat steeds meer. Daarna ben ik Twitter en Facebook erbij gaan doen."

Hoe ziet een werkdag eruit?

"Mijn vrouw werkt nu ook bij Voor Positiviteit. Zij heeft vorig jaar haar baan opgezegd. We delen elke dag vijf spreuken op Twitter en twee op Facebook. Je kunt je mailadres achterlaten op onze site, dan krijg je een spreuk toegestuurd. We hebben nog geen dag overgeslagen."

Hoe kom je aan de spreuken?

"Ik geloof dat ik nu aan de 10.000 tweets zit, dat zijn heus niet allemaal unieke spreuken. We houden een database bij en daar staan tussen de 4.000 en 5.000 spreuken in. Die kom ik tegen op internet, in een boek, of in gesprekken en die noteer ik. Ik heb ze continu in mijn achterhoofd."

Wat doe je tijdens een rotdag?

"Toch op zoek gaan naar iets dat positief is. Soms is dat lastig. In die 1.000 dagen heb ik een traject afgelegd met mijn vrouw. We hadden een enorme kinderwens en zijn ziekenhuis in-, ziekenhuis uitgelopen om die te realiseren. Dat lukte niet. Het was een emotionele rollercoaster. Ik merkte dat hoe meer ik met positiviteit bezig was, hoe opener ik erover werd en hoe meer ik me kwetsbaar op durfde te stellen. Dat hielp."

Hoe verzamel je het lef om je baan op te zeggen?

"Mijn vrouw vroeg tot mijn stomme verbazing op een gegeven moment: 'Moet je je baan niet opzeggen?' Ik weet nog precies waar: bij het Sanadome. Ik heb er een paar dagen over nagedacht en dat gedaan. Toen ben ik met een vriend de Vierdaagse gaan lopen. Dat was een mooie Vierdaagse, ik had het gevoel dat ik mijn vrijheid tegemoet liep."

Wat is de kern van je boodschap?

"De psyche werkt zo dat iets negatiefs veel meer aandacht trekt. Iedereen weet nog waar hij was toen de Twin Towers instortten. De belangrijkste conclusie uit de positieve psychologie is dat een mens om goed te functioneren tegenover één negatieve emotie minimaal drie positieve emoties moet ervaren. Maak daarom elke dag positieve keuzes."

Heb je tips voor onze lezers?

"Je moet weten wat belangrijk voor je is, wat je graag wilt. Probeer daar elke dag je aandacht op te richten. Sta stil bij de dingen die goed zijn gegaan. Als iedereen elke dag drie dingen benoemt waar hij dankbaar voor is, zou er veel veranderen in de psyche van de mens."

Wie is Mark Verhees?

Hij studeerde bestuurs- en organisatiewetenschappen aan de Radboud Universiteit. Hij werkte daarna bij het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen en verschillende brancheorganisaties. Hij zegde zijn baan op. Hij begon zijn eigen bedrijf Voor Positiviteit en geeft onder meer trainingen over positiviteit en geluk. Hij stelt een scheurkalender samen, die dit jaar in een oplage van 10.000 stuks verschijnt. Op donderdag 1 november presenteert hij zijn tweede boek 'De Vibe' in theater De Flint in Amersfoort.