Ondernemers in Nederland zijn ongerust over wat het protectionistische beleid van Trump kan betekenen. Uit een poll van De Ondernemer onder 600 ondernemers blijkt dat 55 procent verwacht dat het nieuwe presidentschap gevolgen zal hebben, terwijl 45 procent denkt dat de impact mee zal vallen.
Lees ook: EZ-minister Beljaarts: ‘Verlaging regeldruk nog dit jaar zichtbaar’
,,Dat herken ik”, zegt minister Beljaarts in gesprek met De Ondernemer. ,,We weten niet wat we kunnen verwachten. Dat maakt het belangrijk om onze woorden zorgvuldig te kiezen en voorbereid te zijn. De nieuwe regering moet nog geïnstalleerd worden en beleidsstukken moeten nog komen.”
Minister Beljaarts zegt in gesprek met De Ondernemer over de plannen van president Trump en wat Nederlandse ondernemers daar mogelijk van gaan merken (10.45 min.)
Beljaarts vertelt dat er in Brussel al maanden scenario’s worden voorbereid. ,,Er liggen plannen klaar voor verschillende mogelijke ontwikkelingen. Het is niet zo dat we wachten op een beleidsnotitie om te gaan handelen. Maar aan speculeren hebben we ook niet veel. Ondernemers die zich zorgen maken, neem ik serieus. Die zorgen begrijp ik volledig.”
Ook ondernemers zelf in actie
Ook uit onderzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) blijkt dat ondernemers zich zorgen maken over de terugkeer van Trump, schrijft het AD. Bijna 40 procent vreest hogere importtarieven en andere protectionistische maatregelen, niet alleen richting China maar ook Europa.
Ruim twee derde overweegt maatregelen zoals het verkennen van nieuwe exportmarkten, aanpassen van prijzen of investeren in innovatie om hun concurrentiepositie te versterken. Vooral ervaren ondernemers nemen al concrete stappen, terwijl starters vaak nog afwachten.
Handelstarieven en geopolitieke schokken
De vorige regering-Trump liet zien hoe onverwachte maatregelen, zoals importheffingen, wereldwijd voelbaar zijn. ,,We hebben bij Oekraïne gezien hoe iets wat ver weg lijkt, grote gevolgen kan hebben voor ondernemers hier. Denk aan energieprijzen die door het dak gingen. Hetzelfde kan gelden voor handelstarieven”, legt Beljaarts uit. ,,We zijn hier dagelijks mee bezig, samen met mijn collega Reinette Klever (minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp, red.) en de EU.”
Hoewel Trump bekend staat om zijn protectionistische beleid, ziet Beljaarts geen reden voor paniek. ,,Vooral niet onnodig zorgen maken over iets wat er nog niet is”, adviseert hij. ,,De Nederlandse regering bereidt zich voor op alle scenario’s. We blijven waakzaam, maar handelen pas wanneer er meer duidelijkheid is.”
Soms is het afwachten en schakelen als er iets gebeurt. Dat is nu eenmaal een deel van het ondernemerschap
Minister Dirk Beljaarts
Ondernemen blijft altijd een uitdaging, zeker in een onvoorspelbare wereld. Met een uitgebreide achtergrond in de horeca en het bedrijfsleven kent Beljaarts het klappen van de zweep. ,,Soms is het afwachten en schakelen als er iets gebeurt. Dat is nu eenmaal een deel van het ondernemerschap.”
Onderzoek naar handelsafspraken
Volgens zakenkrant The Wall Street Journal zal Trump op zijn eerste werkdag nog geen nieuwe belastingtarieven invoeren op producten uit andere landen. Hoewel sommige landen dit hadden verwacht en gevreesd, wil hij eerst meer inzicht krijgen in waarom de Amerika meer producten importeert dan exporteert.
Volgens de krant wil Trump dat federale overheidsinstanties onderzoeken hoe eerlijk de handel is tussen de VS en andere landen, met speciale aandacht voor Canada, Mexico en China. Dit betekent dat zij bestaande handelsafspraken onder de loep nemen en nagaan of deze landen zich aan de regels houden. Daarnaast wil Trump laten onderzoeken of andere landen hun valuta op een oneerlijke manier gebruiken om handelsvoordelen te behalen.
Lees ook: Jacco Vonhof over Trump en China: ‘Ondernemer, wees niet afhankelijk van verre landen’