Onder meer boodschappen, tanken en een horecabezoek zijn flink in prijs gestegen, schrijft NU.nl. Tegelijkertijd liep de energierekening fors op. De lonen gingen weliswaar ook omhoog, maar toch zijn we er sinds 2020 gemiddeld zo’n 4 procent op achteruitgegaan.
Ook als alleen naar vorig jaar wordt gekeken, blijkt dat werkenden wat moesten inleveren. En dat is opvallend, want de gemiddelde loonstijging was met 7 procent de grootste in 45 jaar.
Lees ook: Extra verhoging minimumloon definitief van de baan
Dat de lonen zo flink omhoog zijn gegaan, komt onder meer door de krappe arbeidsmarkt. Bedrijven zijn daardoor bereid meer te betalen om personeel aan te trekken of te behouden. Ook speelt mee dat de minimumlonen stevig zijn verhoogd, met gemiddeld bijna 13 procent.
Lonen van vrouwen lopen minder achter op die van mannen
Uit de CBS-cijfers blijkt ook dat het verschil tussen de gemiddelde uurlonen van mannen en vrouwen steeds kleiner is. Sinds 2010 zijn de lonen van vrouwen gemiddeld 40 procent gestegen, terwijl die van mannen 30 procent omhoog zijn gegaan.
De loonkloof is daardoor in de afgelopen dertien jaar verkleind van 19 tot 12 procent. Dat het loonverschil minder groot is, komt vooral doordat vrouwen steeds hoger opgeleid zijn.