Nieuws Actueel

Prins Constantijn: Overheid moet gerichter investeren in Nederlandse startups

Nederlandse startups krijgen minder investeringen dan techbedrijven uit andere Europese landen. Dat stelt sectorvertegenwoordiger Techleap. In een rapport stelt de belangenbehartiger dat de overheid belastingvoordelen moet creëren voor innovatieve techbedrijven.

ANP 16 februari 2023

Constantijn techleap startups bedrijven opleidingen overheid geld

Prins Constantijn is Special Envoy van start-belangenbehartiger Techleap. Foto: ANP

,,Er is al steeds meer interesse van succesvolle ondernemers om een deel van hun vermogen in nieuwe ondernemingen te steken. Als we dat fiscaal aantrekkelijker maken gaat er al meer geld naartoe", aldus Prins Constantijn, als envoy het uithangbord van Techleap.

Ook een aantrekkelijker beleid voor optieregelingen bij startups kan leiden tot meer geld, denkt Constantijn. ,,Dan zijn er meer mensen die vermogen uit een succesvolle startup halen en dat weer in een nieuw bedrijf kunnen steken."

"Nederland kan met meer investeringen in die sector snel profiteren"

Tenslotte zou het ook helpen als de pensioenfondsen, net als in Zweden, via een durfinvesteringsfonds geld in startups steken. ,,We hebben een ongelooflijk grote pensioenpot in Nederland. Als daar maar een half procent van naar startups zou gaan hebben we in één klap het ecosysteem met de meeste financiering in Europa."

2,6 miljard euro door durfinvesteerders

In Nederland zijn zo'n 10.000 startups, scale-ups en de nog wat verder gegroeide grown-ups in de techsector, meldt Techleap in zijn jaarlijkse State of Dutch Tech-verslag. Afgelopen jaar werd daar door durfinvesteerders 2,6 miljard euro in gestoken. Vooral in fintech en de medische technologie zijn die bedrijven actief.

Veel bedrijven komen voort uit universiteiten, maar die groeien heel langzaam. Vaak omdat ze een technologie eerst door moeten ontwikkelen voor er geld mee verdiend kan worden. ,,Nederland kan met meer investeringen in die sector snel profiteren", aldus Constantijn.

Lees ook: TechLeap-boegbeeld Constantijn: ‘Nederland doet te weinig voor goed startup-klimaat'

Investeerders moeten meedenken

Maar door heel Nederland zitten allerlei startups in diverse sectoren. Techleap probeert die beter bij elkaar te brengen. Ook kunnen oprichters van startups best over grenzen heen kijken om investeringen binnen te halen. ,,Je moet je niet laten beperken door waar je zit", zegt Constantijn. ,,Het is zaak voor ondernemers om breder te denken dan de geografie waar ze in zitten."

Ook investeerders moeten daarin meedenken en eventuele verhuizingen van bedrijven niet in de weg staan, vindt hij. Zelfs niet naar het buitenland. ,,Vaak komt de kennis weer terug", stelt Constantijn. ,,Ook houden bedrijven vaak een deel van het onderzoek hier."

Lees ook: Rise-programma van Techleap.nl toont veelzijdigheid Nederlandse tech-startups

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws