Nieuws Actueel

Producten van plasticafval om oceanen te redden

Je plasticafval verwerken tot producten die je zelf weer verkoopt. Dat is het doel van Living Ocean Productielijn in Culemborg, die gisteren is geopend. Meubelbedrijven Gispen en Van Drenth zijn enthousiast, schrijft het AD.

Margreet Terpstra 23 september 2016

Plastic Culemborg

De bezoekers van de gloednieuwe Living Ocean Productielijn worden donderdag gelijk geconfronteerd met het gevolg van de wegwerpmaatschappij. Grote posters in de hal op het Culemborgse bedrijventerrein Pavijen tonen oceanen waarin enorme bergen plastic drijven. In de hoek liggen zakken met vuil dat is gevonden in rivieren dichtbij en zeeën verder weg.

Verderop een tiental containers met plastic afval van bedrijven uit de buurt. Maar dát is juist goed nieuws, want de Living Ocean Productielijn gaat dat gebruiken voor nieuwe producten.

WereldprimeurHet is een wereldprimeur, weet oprichter Willemijn Peeters zeker. De samenwerking van haar bedrijf Searious Business met afvalverwerker Avri en TU Delft leidt tot een project waarin Culemborgse bedrijven hun plastic (en dat van anderen) gaan hergebruiken.

Er móet minder plastic in de oceanen terechtkomen, benadrukt ze. "Oceanen vormen de helft van onze zuurstof. Zonder oceanen zou het hier 35 graden warmer zijn."

3D-printerHet plastic wordt in Culemborg gesorteerd, in de shredder vermalen tot stukjes, wordt omgesmolten en uiteindelijk in de 3D-printer tot een nieuwe vorm gemaakt. Alles wél in het klein: dit is een testlab, waar alleen schaalmodellen worden gemaakt. Fabrikanten kunnen hier met zes studenten van TU Delft kijken wat zij voor producten kunnen laten maken. Is het model gelukt, dan kunnen de producten bij een professioneel bedrijf op ware grootte worden gemaakt.

Vanuit bedrijven is heel wat belangstelling: Living Ocean Productielijn zit in een hal van meubelbedrijf Van Drenth, diverse bedrijven - waaronder Gispen - sponsoren het.

Groenste bedrijf van Nederland Afdelingsdirecteur Sander Birkhoff van Gispen laat weten dat het voor het Culemborgse bedrijf niet meer dan logisch was om in te stappen. "We waren in 2011 groenste bedrijf van Nederland. We zijn nu het gebouw van Alliander aan het herinrichten, waarbij we werkplekken demonteren en zoveel mogelijk hergebruiken."

Gispen heeft al stoelkuipen met 30 procent gerecycled plastic, maar bij Living Ocean Productielijn wil het ook experimenteren met kuipen die volledig van hergebruikt materiaal zijn. "Dat is de ultieme wens."

Lees ook: Dopper-oprichter wil wereld veranderen met 'social enterprise'