Nieuws Actueel

Prosus uitschieter in groene AEX-index na cijfers

Techinvesteerder Prosus was maandag de sterkste stijger in de AEX-index. De investeerder in bedrijven als Delivery Hero, Autotrader, Goodhabbitz, BUX en GoStudent opende de boeken over het boekjaar dat liep tot en met maart. Daarbij kondigde het bedrijf ook een aandeleninkoopprogramma aan. Het sentiment op de beurzen in Europa was positief, nadat de graadmeters op vrijdag ook al met winsten het weekend in gingen door de wegebbende vrees voor snelle renteverhogingen. Later deze week wordt ook meer duidelijk over de inflatie als Europees statistiekbureau Eurostat met nieuwe gegevens over de geldontwaarding komt.

ANP 27 juni 2022

ANP270622065 1

Prosus stond kort na de openingsbel 13 procent hoger. De investeerder zag het voorbije boekjaar de omzet met bijna een kwart toenemen. Verder maakte Prosus bekend dat het een miljardenbelang heeft verkocht in de Chinese webwinkel JD.com. Daarnaast gaat het een deel van zijn aandelen van het Chinese Tencent van de hand doen, waar het een aanzienlijk belang in heeft. Dat geld wordt onder andere gebruikt voor een aandeleninkoopprogramma.

Verlichtingsbedrijf Signify en staalfabrikant ArcelorMittal stonden ook bij de winnaars in de AEX-index. Randstad verloor in de leidende index 2,2 procent na een adviesverlaging. De AEX-index zelf stond na een paar minuten handelen 1,3 procent hoger op 669 punten. Een treetje lager liet de MidKap een winst van 1,3 procent noteren op 925 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs stonden plussen tot 1,1 procent op de borden.

G7

De aandacht van beleggers blijft uitgaan naar de tweede dag van de driedaagse G7-top in Duitsland. De leden van de G7 streven ernaar om in vijf jaar tijd omgerekend 570 miljard euro aan particuliere en openbare fondsen te werven voor de financiering van infrastructuur in ontwikkelingslanden, zo werd zondag bekend.

Ook blijft er aandacht voor de luchtvaartsector. De Ierse prijsvechter Ryanair steeg 1,6 procent in Dublin. Stakingen door personeel hebben dit weekend maar beperkt effect gehad op de vluchtschema's, aldus de maatschappij. Volgens Ryanair heeft 2 procent van de vluchten hinder ondervonden van de acties. Verder blijft de situatie op veel luchthavens in Europa nijpend door de aanhoudende personeelstekorten.

De euro was 1,0574 dollar waard, tegenover 1,0550 dollar voor het weekend. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent minder op 107,41 dollar. Brentolie werd een fractie goedkoper op 112,97 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws