Nieuws Actueel

Providers zien datagebruik rond jaarwisseling flink stijgen

De vele digitale nieuwjaarswensen hebben ook dit jaar voor topdrukte gezorgd op de mobiele netwerken. Bij VodafoneZiggo werd rond de jaarwisseling bijna de helft meer data gebruikt dan vorig jaar, met de hoogste piek tussen middernacht en 00.10 uur. Ook bij KPN was het een stuk drukker en werd een recordaantal van 453 terabyte aan mobiele data verbruikt, 32 procent meer dan vorig jaar. T-Mobile zag een stijging van 5 procent in dataverbruik vergeleken met oud en nieuw een jaar eerder.

ANP 1 januari 2023

ANP010123070 1

Volgens VodafoneZiggo werden de netwerken massaal gebruikt en is de stijging ten opzichte van vorig jaar met name te verklaren door de afwezigheid van coronamaatregelen. "Dit jaar was er geen lockdown. Eind 2021 vierde Nederland door coronamaatregelen oudejaarsavond vanuit huis. Nederland is afgelopen nacht weer massaal op pad gegaan."

Nederlanders gebruiken volgens de providers steeds vaker apps als WhatsApp en sociale media om elkaar de beste wensen te geven voor het nieuwe jaar. Bij KPN werden tussen 22.00 en 04.00 1,2 miljoen sms'jes verstuurd, vorig jaar waren dat er 1,4 miljoen. Ook was er een lichte daling in het aantal telefoontjes, dat waren er afgelopen jaarwisseling ruim 3,9 miljoen, 200.000 minder dan een jaar eerder. Bij VodafoneZiggo ging het om 17 procent minder mobiele telefoongesprekken. "Aan de cijfers te zien brachten Nederlanders oudejaarsavond en - nacht weer samen door", aldus de provider.

Geen grote problemen

KPN stelt dat het mobiele netwerk de nieuwjaarsnacht "goed heeft doorstaan". Ook bij T-Mobile en VodafoneZiggo zijn naar eigen zeggen geen grote problemen geweest.

De providers zagen het mobiele dataverkeer op hun netwerken vorig jaar opnieuw toenemen. Bij T-Mobile ging het gemiddeld om een stijging van 20 procent per dag ten opzichte van 2021 en de verwachting is dat die groei doorzet.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws