Nieuws Actueel

Puzzelwinkel in Zwolle verhuist vanwege populariteit naar groter pand

Eén blik in de winkel en het is duidelijk: Puzzel en Spel is uit zijn jas gegroeid. Tijd voor een grotere 'belevingswinkel'. Een interview met eigenaar Robert Petersen in De Stentor.

Francisca Muller | Foto: Frans Paalman 16 augustus 2016

Puzzels zwolle frans paalman

Eigenaar Robert Petersen van Puzzel en Spel bouwde jarenlang gestaag aan zijn imperium en beschikt over 1.700 verschillende puzzels en 900 spellen. Het staat tjokvol.

"We zijn de grootste van Nederland", zegt hij trots. "Mensen uit heel Nederland en zelfs uit het buitenland komen hier om puzzels te kopen. Puzzels die ze net zo makkelijk via internet kunnen aanschaffen, maar ze willen ze toch eerst zien. Gek hè, maar zo werkt het."

Speelhoek

Keerzijde van het succes is dat het speelhoekje in de winkel opgeofferd werd. Ook de tafel waarop altijd een puzzel 'in aanbouw' lag, waar klanten aan konden meepuzzelen, moest hij opgeven om het groeiende assortiment het hoofd te kunnen bieden. Dat moest anders, vond de Zwollenaar. Hij besloot een reuzenstap te zetten: van het relatief kleine winkeltje aan het Eiland 44 vertrekt hij dit najaar naar de overkant, waar hij een 'belevingswinkel' begint van bijna 1.000 vierkante meter.

Vaste combinatie

Petersen en puzzelen: het is al bijna dertig jaar een vaste combinatie. De 53-jarige Zwollenaar begon zijn carrière in het speelgoed bij De Wit, en werd er bedrijfsleider. Sinds dertien jaar heeft hij zijn eigen zaak: Puzzel en Spel, en een aantal succesvolle webshops in dezelfde branche. Het is niet alleen zijn werk, maar ook zijn grote passie. "Thuis heb ik altijd wel een puzzel liggen. Doe ik samen met mijn oudste zoon. De rest van de familie is meer van de gezelschapsspelletjes. We spelen complete competities, die soms wel een week duren. Op dit moment spelen we Ticket to ride, waarbij je heel Europa doorkruist."

Vraag

Niet alleen in huize Petersen, maar ook bij talloze anderen zijn puzzels en spelletjes weer helemaal in, merkt de ondernemer. Ondanks de concurrentie van smartphone en tablet grijpt de jeugd weer vaker naar puzzels en bordspellen, constateert hij verheugd. Verder groeit de vraag naar traditioneel speelgoed. Daarom durft Petersen de stap te zetten naar zijn nieuwe Speeleiland, waar beleving een grote rol zal spelen.

"Natuurlijk, we verkopen alles wat met puzzels, spellen en speelgoed te maken heeft, maar het wordt méér dan dat. Er komen speltafels en puzzelhoeken. En we organiseren demonstraties en wedstrijden." Wedstrijden? "Ja, dan moet je zo snel mogelijk een puzzel leggen in een bepaalde volgorde." Ook op het gebied van goochelen en jongleren breidt Petersen het assortiment uit. "Ik werk samen met circus Pavarini. In samenspraak gaan we jongleerdemonstraties verzorgen."

Nieuwe invulling

De nieuwe winkel is aan de overkant van zijn huidige zaak aan het Eiland, en omvat onder meer de ruimte waar Perry Sport nu een aantal tenten heeft uitgestald. "We krijgen twee ingangen: aan de Drietrommeltjessteeg en aan het Eiland. Ik ben blij dat ik hiermee ook weer kan bijdragen aan een nieuwe invulling van een leegstaande ruimte in dit winkelcentrum. Door alle nieuwe ontwikkelingen heb ik er veel vertrouwen in. Er zijn veel leuke winkels bijgekomen die passen bij wat ik met dit nieuwe concept wil bereiken."