Nieuws Actueel

Raaltenaar geniet van de vrijheid in eigen foodtruck

Jan Dirk Bonsink (51) uit Raalte stond jaren in de keuken als chef-kok van een druk restaurant in Bathmen. In 2014 besluit de Raaltenaar het roer om te gooien. Hij toert nu door Nederland in zijn eigen foodtruck.

Dick Laning | Foto: Pedro Sluiter 27 september 2016

Barista Raalte Pedro Sluiter 1

De Volkswagen T2 Pickup uit 1971 vervoerde een paar jaar geleden nog surfplanken in Griekenland. Nu prijkt er 'Van Jan' op de deur en staat op de laadvloer een Milanese espressomachine. ,,Dat gaat bij mij makkelijk'', zegt Jan Dirk Bonsink. ,,Ik zoek een bus die ik leuk vind en knutsel daar een foodtruck van. Aan de ene kant de espressomachine, aan de andere kant de keuken. Er hangt een gerenoveerde brandweeraanhangwagen achter, waarop ik wafels bak en barbecue. Alleen die bus zorgt al voor een glimlach."

De tekst gaat verder onder de foto

Foto: Pedro Sluiter

Spijt

Twintig jaar werkte Jan Dirk als chef-kok in een druk restaurant in Bathmen. ,,Op een gegeven moment was de koek op'', vertelt hij. ,,Op het laatst had ik tien koks onder mij en kwam ik zelf niet meer aan koken toe. Het is bovendien hard werken voor weinig geld. Nu ik zelfstandig ondernemer ben, krijg ik meer loon naar werken en ben ik vrij. Het is een hele klus om genoeg opdrachten binnen te krijgen, je moet je er echt tussen wurmen, maar ik heb hooguit spijt dat ik het niet eerder heb gedaan."

Winstgevend

Bij Van Jan komt vrijwel alles uit eigen keuken. ,,Ik bak mijn eigen, koekjes, eigen taarten, maak fingerfood, alles vers. De reacties zijn lovend en zoals het nu gaat, kan ik er volgend jaar van leven. Dit voelt helemaal niet meer als werken.''