Nieuws Actueel

Rabobank en ABN AMRO rekenen op milde recessie door hoge inflatie

De Rabobank en ABN AMRO verwachten dat de Nederlandse economie later dit jaar in een milde economische recessie belandt. Een van de oorzaken is de hoge inflatie. Die drukt de bestedingen en investeringen en daardoor kan de Nederlandse economie twee kwartalen op rij gaan krimpen. De Rabobank denkt niet dat de inflatie op korte termijn hard gaat dalen.

ANP 9 juni 2022

ANP090622068 1

Foto: ANP

Daarnaast remmen onder meer personeelstekorten en wereldwijde verstoringen in de toeleveringsketen van bedrijven eind dit jaar de groei af in veel Nederlandse sectoren. Dat schrijven economen en sectorspecialisten van de bank. Ze voorzien voor heel 2022 nog een groei van de Nederlandse economie met bijna 3 procent. Voor volgend jaar rekenen economen van de Rabobank op een krimp met 0,2 procent.

De instelling denkt niet dat de werkloosheid door de recessie hard gaat oplopen. Er is nog steeds sprake van een krappe arbeidsmarkt en daardoor blijven bedrijven vermoedelijk ,,zuinig op hun personeel".

''Komt er toch een gasboycot of kondigt het kabinet toch nieuwe coronamaatregelen aan, dan zullen we ons economische beeld naar beneden moeten bijstellen''

Ester Barendregt, hoofdeconoom Rabobank

Gasboycot

,,In onze raming gaan we ervan uit dat de Europese Unie een boycot op Russische olie instelt vanaf het einde van dit jaar", zegt hoofdeconoom Ester Barendregt van Rabobank in een toelichting. ,,We verwachten dat hierdoor de energieprijzen hoog blijven of zelfs nog wat oplopen."

De bank gaat er in de raming niet van uit dat de EU op korte termijn stopt met het invoeren van Russisch gas. Ook zijn nieuwe coronamaatregelen die de economie schaden niet meegenomen. ,,Komt er toch een gasboycot of kondigt het kabinet toch nieuwe coronamaatregelen aan, dan zullen we ons economische beeld naar beneden moeten bijstellen", aldus Barendregt.

Renteverhoging ECB

De economen van ABN AMRO denken dat de Europese Centrale Bank niet anders kan dan de rente verhogen dit jaar om de inflatie te beteugelen. Daarbij rekent de bank op een viertal rentestappen dit jaar van ieder 0,25 procentpunt. ABN AMRO legt uit dat hogere rentes, naast de inflatie, een groeivertragende factor zijn. ,,Krediet wordt duurder en het wordt kostbaarder voor bedrijven om te investeren waardoor de vraag afgeremd wordt", aldus de bank.

De oplopende kosten zullen huishoudens verder voorzichtiger maken met het doen van niet-essentiële uitgaven. Dat zal pas later dit jaar zijn beslag krijgen, aangezien er op dit moment nog altijd sprake is van inhaalgroei. Verder zal de loongroei aantrekken, maar niet genoeg om de inflatie te compenseren. Daarmee neemt de koopkracht af.

Lees ook: Ook in tijden van torenhoge benzineprijzen blijven deze dorpspompen populair

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws