Nieuws Recreatie en toerisme

Dit ondernemersechtpaar start crowdfunding voor verwezenlijking Italiaanse droom

Ze noemen het zelf ‘de plek die we vonden, maar nooit hebben gezocht’. Jantiene en Allard van Lingen zijn door de wol geverfde organisatoren van bergreizen en stuitten eind vorig jaar bij toeval op een prachtig huis in Noord-Italië. Hier willen ze een uitvalsbasis creëren voor bergliefhebbers en stiltezoekers, maar ook voor bedrijven en groepen.

Anke Derkse 6 augustus 2021

Eigenaars huis veraf

Jantiene en Allard van Lingen voor hun Casa di Montagna de Thouraz.

Net voordat de Van Lingens half oktober 2020 de bergen in zouden gaan met een groep, kondigde minister-president Rutte aan dat het reizen naar het buitenland aan banden werd gelegd. De zoveelste klap voor de toeristensector in het algemeen en dus ook voor Bergwandelen.com en Bergtrails.com, de bedrijven van Van Lingen. Ze besloten om dan maar wel zélf op vakantie te gaan en zochten de eerste de beste Airbnb uit die net na de Grand St. Bernardpas lag.

,,Toen ze daar aankwamen, wisten we niet wat we zagen: Casa di Montagna de Thouraz, een prachtig 17e-eeuws huis met twee senioren, Franca en Roberto, als bewoners”, vertelt Jantiene stralend. ,,Ons idee was om na één overnachting weer verder te trekken, maar de volgende dag bleek dat het huis te koop stond. Franca en Roberto hadden het huis van buiten helemaal opgeknapt en er twee appartementjes voor de verhuur in gemaakt. Ze wilden het eigenlijk heel graag verder afmaken, maar zijn daar nu te oud voor.” Lang verhaal kort: de Van Lingens werden enthousiast en besloten het huis te kopen.

''Het samen delen is onderdeel van onze levensfilosofie. Als je op deze manier de financiën rond kunt krijgen, zijn de deelnemers het meest betrokken bij je project''

Allard van Lingen, ondernemer in Noord-Italië

Ondernemers Jantiene en Allard van Lingen kiezen voor crowdfunding. Foto: Harry van 't Veld

Ondernemersechtpaar heeft bewust gekozen om benodigde geld via crowdfunding bijeen te krijgen

Het idee is om er uiteindelijk zeven appartementen in te gaan maken en daarnaast een kleinschalige camping te openen én een wellness; een combinatie dus van basic en luxe. De Van Lingens hebben bewust gekozen om het benodigde geld via crowdfunding bijeen te krijgen.

Allard: ,,Het samen delen is onderdeel van onze levensfilosofie. Als je op deze manier de financiën rond kunt krijgen, zijn de deelnemers het meest betrokken bij je project. We hebben onze plannen verdeeld over Plan A en Plan B. Voor dit laatste zouden we 250.000 euro binnen moeten halen. Dat is nu gelukt, dankzij investeringen van ruim negentig mensen. Maar het allerliefste gaan we natuurlijk voor het gehele plan en daarvoor zouden we nog eens 250.000 euro moeten ophalen. Het beginnetje daarvan is er al, maar daar redden we het niet mee. We zouden het dus heel tof vinden als we vóór 15 augustus, wanneer de crowdfundingcampagne afloopt, het resterende bedrag bij elkaar zouden kunnen krijgen. Maar als dat niet lukt, dan gaan we sowieso aan de slag met Plan B en wordt het gewoon wat later voor Plan A.”

Lees ook: Nieuwe eigenaar D-reizen ziet toekomst in reiswereld en heropent meer dan 100 winkels

Onderneming in het buitenland: je krijgt te maken met regelgeving van een ander land

Met het starten van een onderneming in het buitenland krijg je natuurlijk te maken met regelgeving van dat land. Jantiene: ,,We kunnen gelukkig gebruikmaken van het netwerk van Franca en Roberto en zij helpen ons ook geweldig. Verder moet je hier vooral rekening houden met de mentaliteit die anders is dan in Nederland. Wij zijn gewend om direct en concreet te zijn; de Italianen doen daar toch net even wat langer over. Maar als je dat eenmaal door hebt, is het prima zaken doen met ze en zijn ze heel coöperatief.”

Met de regels wat betreft de bouw hebben ze nog niet echt te maken, aangezien er voorlopig alleen de plannen liggen. Wel hebben ze zich goed laten informeren door deskundigen, waaronder een fiscalist. ,,Hij adviseerde ons om een aparte Italiaanse bv op te richten voor dit project”, licht Allard toe. ,,Deze valt bestuurlijk onder onze Nederlandse holding.”

''Ondernemen met een vrije geest, gecombineerd met onze flexibiliteit, maakt dit project tot een droom die uitkomt''

Jantiene en Allard van Lingen, ondernemers in Noord-Italië

Duurzame verbouwingsplannen ondernemers passen perfect in plannen van regio Valle d’Aosta

De regio Valle d’Aosta, waar het huis onder valt, is wat betreft toerisme een groeiregio, vertellen de Van Lingens. Er worden vele lokale en regionale investeringen gedaan om het toerisme te stimuleren. Duurzame initiatieven worden ondersteund, evenals het laten herleven van kleine bergdorpjes, die van grote karakteristieke meerwaarde zijn voor de regio. ,,Het huis ligt in het dorp Thouraz, waar op dit moment nog vier andere huizen gerenoveerd zijn en de rest een bouwval is”, vertelt Jantiene. ,,Verder is er een klein restaurant dat door de lokale toeristen goed gevonden wordt. Met ons project willen we heel graag de Nederlandse bergliefhebber naar dit prachtige gebied halen en hen een mooi verblijf aanbieden. Dit is echt té mooi om voor onszelf te houden!”

De duurzame verbouwingsplannen van het stel passen perfect in de plannen van de regio. Naast zonnepanelen die op de daken komen, zal het water, dat uit de berg komt en waarvan zij mede-eigenaar zijn, na gebruik gefilterd en vervolgens weer teruggegeven worden aan de berg. Als gepassioneerde ondernemers én dito bergfanaten komt in dit project naar eigen zeggen alle ervaring van de Van Lingens van de afgelopen decennia samen. ,,Ondernemen met een vrije geest, gecombineerd met onze flexibiliteit, maakt dit project tot een droom die uitkomt voor ons. We hebben er ongelofelijk veel zin in!”

Casa di Montagna de Thouraz in de Noord-Italiaanse Alpen.

Lees ook: Recordgroei crowdfunding: verdubbeling in eerste helft 2021

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws