Nieuws Recreatie en toerisme

Skibranche haalt opgelucht adem na valse seizoensstart: het sneeuwt

Na twee zware coronajaren maakte de skibranche zich op voor een winter zonder beperkingen. Maar helaas: er lag weinig sneeuw. Toch heeft de branche er betrekkelijk weinig hinder van ondervonden, blijkt uit een rondgang.

Rodrick de Munnik 12 januari 2023

Laatste update: 12 januari 2023 16:17

Skibranche sneeuw sunweb skiegebied vakantie

De winter kondigde zich vroeg aan. Al op 20 november viel er een dik pak sneeuw in de Alpen, met wel een meter op de skipistes in Oostenrijk. Maar terwijl de skibranche zich handenwrijvend opmaakte voor een eerste winter zonder coronabeperkingen, besloten de weergoden anders. In plaats van Kaiserwetter, koud en strak blauwe lucht, kwam er een winterse variant van de hittegolf, begeleid door de ultieme ramp voor skipistes: regen.

De kerstperiode viel letterlijk in het water. Terwijl in die vakantietijd, net als in de 'krokus' trouwens, het geld moet worden verdiend. De beelden spreken boekdelen: op smalle streepjes kunstsneeuw wurmen wintersporters zich als mieren in een hoop naar beneden.

Lees ook: De Après Skihut bestaat 25 jaar: zo bouwde Chiel Jongejan zijn imperium op

Winnaars en verliezers in de sneeuw

Toch viel de schade voor de ondernemers in de wintersport mee, zo blijkt uit een rondgang. Zoals zo vaak was er winst en verlies, en de een zijn dood is de ander zijn brood. Maar leg dat eens uit aan de uitbater van een restaurant aan de piste, die vanwege de gebrekkige sneeuw helemaal buiten bereik van de wintersportende menigte is gekomen.

De eigenaar van apartementencomplex Goelia in het Franse skioord La Toussuire behoort in ieder geval tot de ondernemers die aan het langste eind trokken. ,,Het zag ernaar uit dat we helemaal niet vol zouden zitten in de eerste week van januari. Alleen in Nederland en België is het vakantie en dan missen we een boel klanten uit Frankrijk. Maar hier in skigebied Les Sybelles zijn de omstandigheden relatief goed, dus diverse touroperators hebben besloten hun gasten om te boeken. Nu zit ik helemaal vol,” legt hij uit.

Lees ook: Sunweb heeft beste jaar ooit: 'Corona gebruikt om te investeren in digitalisering'

Geen klachten bij Sunweb

Rond de kerstperiode was in Frankrijk de helft van de skipistes gesloten. Ook in Les Sybelles, waartoe La Toussuire behoort, was veel dicht, maar er kon nog prima geskied worden. Op lager gelegen skipistes lag helemaal niets. De skigebieden in de Vogezen of in het bij Nederlanders populaire Winterberg kenden nauwelijks sneeuw. Ook in Oostenrijk was de situatie slecht.

Het Nederlandse Sunweb is een van de touroperators die gasten naar het Franse skigebied brengt. De onderneming speelt in op de behoefte aan zekerheid bij de wintersporter door een skigarantie op te nemen in de reisvoorwaarden. Heb je voor 18 oktober een reis geboekt en is minder dan een derde van de liften op de plaats van bestemming geopend, dan kun je kosteloos omboeken naar een andere bestemming of andere periode. Maar ondanks de gebrekkige sneeuw heeft Sunweb geen verzoeken daartoe binnengekregen. ,,Nee, eigenlijk niet”, zegt woordvoerder Martine Langerak van de reisorganisatie. ,,Slechts een enkeling, maar die komt niet in aanmerking omdat er nog voldoende pistes in de skigebieden open waren. Natuurlijk is het drukker in de kerstperiode, maar wat voor ons ook helpt, is dat we juist in de tussengelegen weken heel goed boeken. Als je niet gebonden bent aan de schoolvakanties zijn die periodes rustiger en goedkoper.”

"Onze leden verkopen ook 'zonvakanties' en dan kunnen ze ook niet garanderen dat de zon schijnt"

Hanita van der Meer, ANVR

Wintersportvakantie verandert noodgedwongen in een vakantie die niet alleen draait om skiën

Duidelijk is dat de kerstperiode voor de wintersporters aan belang inboet. Het risico op slechte sneeuw is te groot. Het komt wel vaker voor dat er in het begin van de winter veel sneeuw valt, waarna een periode van dooi de boel in het honderd stuurt, zegt ook Hanita van der Meer van de ANVR. ,,Onze leden zien al langer dat het seizoen naar achteren schuift. Waar het vroeger begin maart al ophield, kun je nu ook aan het einde van die maand nog prima wintersporten. Ook in de lager gelegen gebieden. De boekingen gaan daarin mee."

De trend is later en hoger, zo merkt ook Sunweb. Langerak: ,,De voorjaarsvakantie is voor ons belangrijker, omdat die verspreid is over meer weken en er meer mensen op skivakantie gaan. Wel zie je dat de hoger gelegen gebieden over het algemeen populair zijn. Onze populaire bestemmingen zijn ook allemaal vrij hoog.” Een andere trend: de wintersportvakantie verandert noodgedwongen in een vakantie die niet alleen draait om skiën of snowboarden. Een ontwikkeling die al gaande was: al jaren zien bergdorpen dat een groeiende groep bezoekers ook komt voor de spa of een wandeling.

Sneeuwkanonnen genoeg, maar vanwege de hoge temperaturen stonden die werkloos langs de kant. Foto: ANP.

Verbazing over link die werd gelegd met opwarming aarde

Hanita van der Meer spreekt met verbazing over de hype die in de media van het gebrek aan sneeuw werd gemaakt. ,,We hebben het er de afgelopen tijd natuurlijk veel met onze leden over gehad. Die zijn verbaasd over de plotselinge aandacht en de link die meteen gelegd wordt met de opwarming van de aarde. Het zal met de twee coronajaren te maken hebben, en dat iedereen nu weer kan wintersporten.”

Voor consumenten die toch pech hebben en sneeuwvrije pistes aantreffen, heeft de organisatie geen garantiefonds. Van der Meer: ,,Dat is ondoenlijk. Onze leden verkopen ook 'zonvakanties' en dan kunnen ze ook niet garanderen dat de zon schijnt. Niettemin hebben individuele leden die garanties wel in hun pakketten ingebouwd.”

Poetin gooit roet in het eten

De detailhandel die zich bezighoudt met de verkoop van skimaterialen heeft weinig hinder ondervonden van het gebrek aan sneeuw. In de wintersportwinkels is de verkoop en het onderhoud al gedaan voordat de mensen op vakantie gaan. De detailisten hebben zo hun eigen uitdagingen. ,,We zouden graag meer verkopen, maar de bevoorrading blijft achter”, zo legt een medewerker van Intersport uit. ,,Soms moeten we klanten doorverwijzen omdat we bepaalde maten ski's en schoenen niet op voorraad hebben. Dan gaat het vooral om de populaire maten.”

De oorzaak van de leveringsproblemen is de oorlog in Oekraïne. Een van de grootste fabrieken van skimateriaal staat in het westen van dat land, in het plaatsje Mukachevo. Hoewel Fischer de grootste klant en bovendien mede-eigenaar is van deze skifabriek, rollen er ook ski's van andere merken uit deze fabriek en produceren ze bijvoorbeeld ook skischoenen. Merken die hier producten laten bouwen zijn Scott, Stöckli, Tecno Pro, Rossignol en Alpina. Vanaf hier worden de producten verscheept naar meer dan 40 verschillende landen. In 2020 werd de fabriek al geteisterd door een grote brand.

Lees ook: Sports Gift Card bewijst perfect gevoel voor timing en biedt werkgever sleutel tot vitaliteit

Met de sneeuwval van de afgelopen dagen lijkt het seizoen gered. In drie dagen tijd is een meter sneeuw gevallen, zelfs tot diep in de dalen. Dat moet voldoende zijn om in ieder geval de voorjaarsvakantie te halen. Tot grote opluchting van de skibranche. In ieder geval gaat de wereldberoemde afdalingswedstrijd van Kitzbühel op 21 januari gewoon door. ,,Tijdens de sneeuwcontrole wordt de sneeuwbedekking digitaal gemeten met pistenbully’s. We hebben bijna overal op de pistes 50 centimeter sneeuw liggen. Waar het nu nog minder is, wordt het volgende week aangevuld”, zegt de voorzitter van de lokale skiclub Michael Huber verheugd.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws