Nieuws Actueel

Onrust bij reisorganisaties en reizigers: KLM stopt tijdelijk verkoop vliegtickets Schiphol

Op de dag dat Schiphol een actieplan voor de zomerdrukte presenteert, meldt KLM dat het per direct tijdelijk stopt met de verkoop van vliegtickets voor vluchten vanaf Schiphol.

Van onze redactie 26 mei 2022

Schiphol luchthaven klm vliegtuig

Foto: ANP.

KLM legt de verkoop stil van tickets voor vluchten die de komende dagen nog gaan vertrekken vanaf Schiphol. Dat doet de luchtvaartmaatschappij vanwege de grote drukte op de luchthaven. Het gaat om tickets voor vluchten van KLM tot en met aanstaande zondag. ,,We krijgen veel vragen van klanten die de rijen vanwege de security hebben gezien en het niet aandurven vanaf Schiphol te vertrekken", zegt een woordvoerster. KLM biedt een omboekingsregeling aan.

Personeelstekorten Schiphol

De afgelopen periode zijn de wachttijden voor reizigers vaak erg lang geweest op Schiphol. Dat heeft onder meer te maken met de groei van het aantal reizigers, maar ook met personeelstekorten op de grond. Maatschappijen annuleren daardoor al vluchten. Vanwege de lange wachttijden op de luchthaven zijn er zelfs opstootjes geweest, waarbij de marechaussee moest ingrijpen.

Februari dit jaar: 'Deze zomer wordt drukste ooit': reissector verwacht optimaal te profiteren van de versoepelde coronamaatregelen

Schiphol komt met actieplan zomerdrukte

Schiphol heeft een actieplan gepresenteerd om in de zomerperiode grote drukte op de luchthaven tegen te gaan. Het plan bestaat uit vier punten: 1) het werven van meer medewerkers, zoals beveiligers, 2) het aantrekkelijk maken van werken op Schiphol, 3) het optimaliseren van de doorstroming van passagiers en 4) het maken van afspraken met luchtvaartmaatschappijen over planning van vluchten.

Volgens Schiphol moet met deze maatregelen de verwachte zomerdrukte in goede banen worden geleid. ,,Het is niet zo dat reizigers niet meer in de rij zullen staan, maar we doen wel de belofte dat wij er alles aan doen om reizigers een voorspelbare en aangename Schiphol-ervaring te bezorgen", aldus topman Dick Benschop in een verklaring.

April dit jaar: Reisorganisaties dupe van chaos op Schiphol, ANVR vraagt om opheldering

Schiphol-topman Benschop: ik denk niet aan opstappen

Topman Dick Benschop van Schiphol is niet van plan om op te stappen vanwege de chaos op de luchthaven van de afgelopen tijd door enorme personeelstekorten. ",,k denk niet aan opstappen. Ik ben bijzonder gemotiveerd om alles op te lossen", zegt hij in een interview met het ANP.

Schiphol kwam eerder op de dag met een actieplan om drukte en de lange wachtrijen van passagiers in de zomerperiode tegen te gaan. Zo wil Schiphol meer beveiligers werven, de arbeidsvoorwaarden voor werknemers aantrekkelijker maken en de doorstroming van reizigers in de terminal verbeteren. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om coaches die mensen sneller door de beveiliging helpen en om verbeterde informatievoorziening.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws