Nieuws Actueel
Restaurant FoodGuerilla komt met foodshare-kast
Foodshare-kast heet het meubel buiten bij restaurant FoodGuerilla aan de Veilingkade in Breda. Dat schrijft BN DeStem.

Noem het een openbaar keukenkastje. Iedereen is uitgenodigd te komen kijken in de foodshare-kast die Babbe Hengeveld naast haar restaurant FoodGuerilla heeft geplaatst.
Nieuw in West-BrabantHet concept bestaat al, maar is nieuw in West-Brabant. Als er wat tussen staat wat je kunt gebruiken, dan neem je het mee. Mocht je thuis (houdbare) etenswaren hebben die je waarschijnlijk toch niet meer gaat gebruiken, dan kun je ze hier achterlaten voor een ander. Zo simpel kan het leven zijn.
Keukenkastje,,Ik daag iedereen uit om thuis eens in het keukenkastje te kijken. Overbodige, ongevraagde spullen uit een kerstpakket of dingen die te groot ingeslagen zijn omwille van een of andere aanbieding'', aldus Hengeveld.
RegelsStrikte regels worden er niet opgesteld. Behalve dan dat het moet gaan om houdbare producten die nog niet over de datum zijn.
,,Als er iemand komt en zijn hele tas vult met spullen, dan ga ik er vanuit dat diegene het nodig heeft'', laat Hengeveld weten. ,,Ik ben niet van plan daar regels aan te stellen. Mocht er iemand zijn die keer op keer langskomt en alles mee komt, dan zou dat eerder een reden zijn om in gesprek te gaan en te bekijken of we misschien op een andere manier meer kunnen betekenen'', aldus de initiatiefneemster.
VoedselverspillingDe foodshare kast sluit naadloos aan bij Hengevelds restaurant, waarbij - behalve lekker eten - het voorkomen van voedselverspilling een belangrijke rol speelt. Vorig jaar januari startte Hengeveld met de bouw van haar eigen eethuis op het creatieve bedrijventerrein STEK gelegen aan de Bredase haveneiland, aan de Veilingkade. Bijna alle benodigde materialen die ze hierbij benutte, zijn hergebruikt.
Leuke speurtochtVoor Bredanaars met oog voor detail levert het een leuke speurtocht op. De vierkante ramen zijn afkomstig van Bouvigne, waar ze gebruikt werden als voorzetraam. Het glas-in-lood komt van de voormalige kerk aan de Baronielaan. De traptreden deden vroeger dienst in het klooster waar nu het casino in gevestigd. Daarnaast kan er gegeten worden van de ouder burgemeesterstafel die vanuit het gemeentehuis verhuisde naar het restaurant.
Belcrum BeachHengeveld is vanaf het begin betrokken geweest bij het nabij gelegen stadstrand Belcrum Beach, waar eveneens gebouwd is met restmateriaal. ,,Daar ben ik begonnen als jutter, zo noemden we dat dan. Zodoende ben ik zeer bedreven geworden, soms bijna op het brutale af, vrees ik, in het benaderen van bedrijven en instanties.''
Effe andersDe handgeschreven menukaart van FoodGuerilla begint met: 'Hier gaat 't net effe anders...' Daar is niets aan gelogen. Bezoekers wordt gevraagd hun bestelling zelf even aan de bar te komen doorgeven. Daarbij is er voor 8,50 euro de een keuze tussen twee dagmenu's: een met vlees en eentje vegetarisch.
Bepaalde wensen,,Tenzij er van tevoren even gebeld wordt met bepaalde wensen zoals gluten- of lactosevrije bereiding'', vertelt Hengeveld. ,,Ik weet pas op de dag zelf wat de dagschotel gaat worden. Dat komt omdat ik kook met voedsel dat ik red van de voedselverspilling. Mijn verse ingrediënten komen van een in- en exportbedrijf dat al heel snel producten moet afkeuren, omdat ze te groot, te klein of te krom zijn. Een deel daarvan, en dat is echt nog maar een fractie, komt naar mij.''
Hengeveld zoekt nog naar nieuwe ideeën die bijdragen de voedselverspilling in ons land verder terug te dringen. Haar restaurant FoodGuerilla en de foodshare-kast zijn, als het aan haar ligt, nog maar het begin.
Gerelateerde artikelen
Horeca met vermaak in oude casino-bioscoop BredaSpecialisatie is het toverwoord bij nieuwe zaken in BredaTapasrestaurant El Mundo in Breda dicht