Nieuws Actueel

Restaurants zitten met kerst bomvol

Het wordt druk deze kerst in de restaurants in de regio Arnhem. Dat heeft alles te maken met de aantrekkende economie, zegt een horecadeskundige. Daar komt nog eens bij dat kerst dit jaar gunstig valt. Dat schrijft De Gelderlander.

Piet Venhuizen | Foto: ANP 23 december 2016

Restaurants horeca Arnhem regio

Niet alleen exclusieve restaurants, maar ook sushizaken en wokrestaurants en sommige eetcafés hebben veel reserveringen ontvangen. Alleen de meeste pizzeria's, pannenkoekenhuizen en sommige eetcafés (die het vooral van de drinkers moeten hebben) houden hun deuren gesloten omdat zij geen klandizie verwachten.

Josje de Rijk van restaurant De Ruif op de Posbank: "Het gaat geweldig, de reserveringen stromen binnen. Vorig jaar was het heel iets minder, nu is het top."

Consumentenvertrouwen

Volgens Joris Prinssen, horecadeskundige bij Koninklijke Horeca Nederland (KHN), is het toegenomen consumentenvertrouwen de voornaamste reden voor de volgeboekte restaurants. "Vorig jaar zat de economie ook al in de lift, maar hielden mensen nog de hand op de knip. Het vertrouwen is nu terug, zit zelfs op bijna hetzelfde peil als voor de recessie in 2008."

De Kromme Dissel in Heelsum, het enige sterrenrestaurant in de regio, zit beide kerstdagen vol, zoals verwacht mag worden. Hetzelfde geldt voor zo goed als alle kwaliteitsrestaurants.

Niet alleen traditionele keuken

Maar kerstvierders beperken zich niet tot de traditionele keuken. Het vegetarisch-biologische Eetatelier heeft 'overweldigend veel' reserveringen. Chinees restaurant Renao in Arnhem heeft een kerstmenu en zit op eerste kerstdag helemaal vol (op tweede kerstdag zijn nog een paar plaatsen beschikbaar, zegt een medewerker). Sushirestaurant Ichiba op de Arnhemse Markt meldt eveneens veel reserveringen. Wok Atlantis in Arnhem-Zuid heeft alleen op tweede kerstdag nog wat plaatsen beschikbaar. John van Indonesisch restaurant Batavia in Arnhem laat zijn reserveringenboek zien: op beide kerstdagen helemaal vol. "Wij hebben een speciaal kerstbuffet."

Meer reserveringen dan 2015

Uit een steekproef van KHN blijkt dat twee derde van de restauranthouders in Nederland meer reserveringen voor de kerst heeft dan in 2015. "Dat kerst dit jaar in het weekend valt, speelt ook een rol", zegt Prinssen. "Dat trekt toch altijd meer mensen dan doordeweekse dagen. Hetzelfde geldt voor oud en nieuw. De horeca gaat een paar heel goede weken tegemoet."

Gerelateerde artikelen

'Het wordt nu echt een horecazaak die bij mij past'Doorsteek dwars door café'Creeren van beleving zit mij in het bloed'