Nieuws Actueel

Resultaten ASMI en Thuisbezorgd-moeder centraal op Damrak

Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag onder meer uit naar de resultaten van chiptoeleverancier ASMI en Thuisbezorgd-moeder Just Eat Takeaway. ASMI is het afgelopen jaar opnieuw hard gegroeid. Het was volgens topman Benjamin Loh het zesde achtereenvolgende jaar dat de opbrengsten met meer dan 10 procent toenamen. Vanwege de chiptekorten in de wereld en de grote investeringen van chipproducenten in uitbreiding van de productiecapaciteit stroomden de orders bij ASMI binnen en groeide het orderboek tot een recordniveau.

ANP 1 maart 2023

ANP010323068 1

Just Eat Takeaway zag het nettoverlies vorig jaar flink oplopen tot 5,7 miljard euro vanwege forse afschrijvingen op de waarde van de overgenomen Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub. Over de voorgenomen verkoop van Grubhub meldde het bedrijf weinig nieuws. Het bedrijf, dat in januari al met voorlopige jaarcijfers kwam, bevestigde zich dit jaar te richten op een aangepaste winst voor aftrek van belastingen, rentes en afschrijvingen van 225 miljoen euro. In 2022 bedroeg dat resultaat nog 19 miljoen euro.

Ook Allfunds staat in de belangstelling. Het Spaanse investeringsplatform heeft het overnamebod van beursbedrijf Euronext afgewezen. Vorige week lekte uit dat de eigenaar van de beurzen in Amsterdam, Brussel en Parijs een verkennend bod van 5,5 miljard euro op Allfunds had uitgebracht. Het aandeel Allfunds, dat sinds het voorjaar van 2021 een notering heeft op het Damrak, schoot daarop bijna 17 procent omhoog. Volgens Allfunds is het ongevraagde bod "onvoldoende". Euronext liet op zijn beurt weten het bod te hebben ingetrokken.

Nieuwe beursmaand

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt licht hoger te beginnen aan de nieuwe beursmaand. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting met kleine plussen openen. De Aziatische aandelenmarkten gingen woensdag overwegend vooruit. Een sterker dan verwachte toename van de bedrijvigheid in de Chinese industriesector zorgde voor optimisme over de heropening van de op een na grootste economie ter wereld.

De Hang Seng-index in Hongkong won maar liefst 4 procent onder aanvoering van de Chinese techbedrijven. De Nikkei in Tokio sloot met een bescheiden winst van 0,3 procent, na een aanhoudende krimp van de Japanse industrie in februari.

Prosus

Op het Damrak zal Prosus waarschijnlijk profiteren van de sterke koerswinsten in de Chinese techsector. Zo steeg het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent, waarin de techinvesteer een groot belang heeft, bijna 7 procent in Hongkong.

De euro was 1,0604 dollar waard, tegenover 1,0600 een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,8 procent meer op 77,64 dollar per vat. Brentolie werd 0,7 procent duurder op 84,07 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws