Nieuws Retail

Een bakkerij openen in een parkeergarage? Yvette en Nadia doen het met Krozant

Voor de versgebakken croissants van Krozant moet je over een tamelijk goede speurneus beschikken. Deze bescheiden bakkerij, die zaterdag opende, zit namelijk op een onverwachte plek. ‘Wij zitten daar waar je het niet verwacht’.

Dijlan van Vlimmeren (AD) 21 juni 2023

Krozant Nadia Yvette Rotterdam

Yvette Jansen (links) en Nadia Stam bij Krozant. Foto: Frank de Roo

Zolang niet alle auto’s elektrisch rijden, klinkt het eerder smerig dan lekker: je ontbijtje ophalen in een parkeergarage. De plek die de Rotterdamse dames Yvette Jansen (30) en Nadia Stam (27) hebben uitgekozen voor hun viennoiserie is op z’n minst opmerkelijk. Maar stinken? Allesbehalve. De benzinedampen dringen de bakkerij niet binnen.

In hun zoektocht naar een toffe plek liepen ze een bemiddelaar van vastgoedinvesteerder Jamestown tegen het lijf. De Foodhallen viel als optie af omdat de dames zichzelf daar nog niet klaar voor vonden. De contactpersoon dacht door en nam het duo in het Groot Handelsgebouw in de lift mee naar min 1. ,,Wat moeten we daar? Een parkeergarage? Dit ga je niet menen? Totdat we de unit zagen. We waren direct om”, vat Nadia Stam in het AD de locatiekeuze samen.

''Bij croissants denk je al gauw aan Parijs. Daar blijven wij vandaan. Wij zijn geen madammetjes, wij zijn meer van het type rouwdouwers''

Yvette Jansen

Kleinschalige, ambachtelijke bakkerij vlakbij Rotterdam Centraal

Met Rotterdam Centraal op kruipafstand, zit Krozant in het kloppend hart van de stad, en tegelijkertijd is deze micro bakery — kleinschalige, ambachtelijke bakkerij — onzichtbaar voor de fietsende en lopende buitenwereld. ,,Deze plek is een soort hidden gem. Je moet echt naar ons op zoek. Wij zitten daar waar je het niet verwacht, dat maakt het zo gaaf.”

Alles is er schots en scheef, en de ruimte is niet groter dan 35 vierkante meter. En toch voelen de dames zich als een vis in het water in het parkeerruim onder het monumentale bedrijfsverzamelgebouw. Yvette: ,,Bij croissants denk je al gauw aan Parijs. Daar blijven wij vandaan. Wij zijn geen madammetjes, wij zijn meer van het type rouwdouwers.”

Lees ook: Wouter Staal sluit yoghurtzaken maar zet plantaardige missie voort: 'Bedrijven ondersteunen met switch naar net-zero'

In de leer gegaan bij Kiki Suijkerbuijk, lid van het Dutch Pastry Team

Krozant is hoe menig Rotterdammer croissant spelt. ,,Een oud-collega bij Rolph’s Deli op de Wilhelminapier had het altijd over krozanten. Daar moesten wij altijd hard om lachen. Hij blijkt niet de enige. We horen nu van andere Rotterdammers dat zij croissant te bekakt vinden, en het daarom liever over krozant hebben.” De Rotterdamse tongval is bij Nadia, opgegroeid in Oud-Beijerland, beter hoorbaar dan bij Yvette, wier wieg in Breda stond.

De bakkunst hebben ze niet van Rolph Hensen afgekeken. Yvette: ,,Bij Rolph’s Deli werden in de periode dat wij daar werkten de croissants afgebakken. Wij bakken de croissants van a tot z zelf. Met Franse bloem en roomboter, beurre d’Isigny uit Normandië om precies te zijn. Aan het basisrecept geven we met honing een klein eigen twistje. We zijn in de leer gegaan bij Kiki Suijkerbuijk, lid van het Dutch Pastry Team. Daarna zijn we net zolang gaan experimenteren totdat we een croissant hadden waarvan wij dachten: dit is ‘m.”

''Je kunt pas vegan croissants bij ons bestellen zodra we een recept hebben gevonden dat zonder roomboter net zo lekker en luchtig is als met''

Nadia Stam

Croissant met gemarineerde tempeh

Nadia: ,,Niet iedereen begrijpt dat een croissant bij ons 3 euro kost, terwijl je er in de supermarkt vier voor 1 euro krijgt. Ons deeg heeft drie dagen liggen rusten. Dat verschil proef je echt.”

De croissants zijn er in verschillende varianten: belegd met Rotterdamsche Oude en piccalilly, jambon de Bayonne, brie en chorizo. De dames besmeren ze eveneens als BLT, met citroenmayonaise, en op z’n Vietnamees met gemarineerde tempeh. ,,Onze croissants zijn nu nog niet in glutenvrije en vegan opties verkrijgbaar. De roomboter kun je niet 1 op 1 vervangen door margarine. Je kunt pas vegan croissants bij ons bestellen zodra we een recept hebben gevonden dat zonder roomboter net zo lekker en luchtig is als met. Daar wordt aan gewerkt.”

Lees ook: Jens (14) en Jules (12) veroveren Utrecht met Limburgse vlaaien: 'Krijg energie van hun enthousiasme'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws