Nieuws Retail

Zelf investeren in HEMA: burgerinitiatief HENA wil het mogelijk maken met fondsenwerving

Heb je altijd al eens willen investeren in HEMA? Dan is dit je kans! Stichting HENA (Het Enige Nederlandse Alternatief) heeft maandag de fondsenwervingscampagne 'KoopdeHEMA' gelanceerd. Het plan luidt: zoveel mogelijk geld ophalen bij particuliere en professionele beleggers. Zijn er enkele miljoenen binnengehaald, dan worden deze in ruil voor aandelen aan de toekomstige eigenaren van HEMA aangeboden.

Van onze redactie 7 september 2020

HEMA overname tilburg

Een HEMA-filiaal in Tilburg. Foto: Jan van Eijndhoven

Met dit volksaandeel wil de stichting, die is voortgekomen uit burgerinitiatieven HoudeHEMA en WeLoveHEMA, invloed krijgen op de koers van het bedrijf. Er zou al meer dan 9 miljoen euro zijn toegezegd voor het initiatief. Meedoen is al mogelijk vanaf 10 euro. Normaal gesproken worden dit soort investeringsfondsen, Special Purpose Acquisition Company (SPAC) gemaand, opgericht door miljardairs. HENA is de eerste partij ooit die iets dergelijks voor 'gewone mensen' opricht.

'HEMA speelbal geworden van investeerders zonder iconisch gevoel'

,,Net als veel andere Nederlanders heb ik de afgelopen jaren met verbijstering gekeken naar wat er met HEMA is gebeurd”, verklaart Mei Li Vos als initiatiefnemer van HENA. ,,Hoe zij speelbal is geworden van investeerders zonder gevoel voor het iconische van onze HEMA. Wij gaan met dit unieke initiatief met vele kleine en grote investeerders enkele miljoenen ophalen.”

Lees ook: Retailexpert Paul Moers: 'Wat moet een investeerder als Parcom met HEMA?'

HENA wil schuldreductie HEMA voortzetten

,,Als ons initiatief slaagt, worden wij medeaandeelhouder van HEMA. Hiermee verkrijgen we een stem in het bedrijf en daarmee invloed op de toekomst daarvan. Het wrange is dat iedereen had gehoopt dat er met de komst van Marcel Boekhoorn in 2018 weer rust zou komen bij HEMA. Hij heeft ook stappen gezet voor de broodnodige schuldreductie en is gaan samenwerken met Jumbo. Wij willen de schuldreductie voortzetten.”

  • Drie maanden geleden bereikte winkelketen HEMA een akkoord met zijn schuldeisers over het verlagen van de uitstaande schulden. Deze werden omgezet in aandelen. Hierdoor heeft het bedrijf meer ‘financiële flexibiliteit’. Door de regeling neemt de schuldpositie van HEMA met 450 miljoen euro af tot 300 miljoen euro. Het hele artikel lees je hier

Het is volgens Vos goed mogelijk dat HEMA onder de huidige omstandigheden weer als ‘pinautomaat’ voor private equity investeerders gaat dienen. Met het volksaandeel KoopdeHEMA wil ze laten zien dat er met het geduldige kapitaal uit de stichting een alternatief is. ,,De belangen van de werknemers en de klanten moeten weer voorop komen te staan.”

Dit zijn de 6 targets die HENA in de toekomst met HEMA voor ogen heeft:

  1. Een aandeelhoudersstructuur waarin stakeholders centraal staan
  2. Verbeterde prijs-kwaliteitverhouding
  3. Verbeterd supply chain management
  4. Versterkte e-commerce
  5. Focus op de core business en markten
  6. Omarm duurzaamheid

Relatie verbeteren met franchisenemers, leveranciers en lokaal mkb

Anna Grebenchtchikova legt als financieel expert van HENA uit hoe de stichting een aanbod aan de nieuwe eigenaar van HEMA gaat doen zodra het financiële herstructureringsproces erop zit. ,,We lanceren KoopdeHEMA om geld op te halen waarmee we een deel van de aandelen van de toekomstige eigenaren kunnen kopen. Zo willen we samen invloed hebben op de koers van het bedrijf. Door certificaten te kopen in ons initiatief kan iedereen bouwen aan een stabiele toekomst voor HEMA. Naast gewone burgers kunnen ook andere stakeholders instappen. Zo kan HEMA tegelijk haar relatie met haar omgeving versterken, van franchisehouders, leveranciers en lokaal mkb dat aan HEMA verbonden is.”

"Het wrange is dat iedereen had gehoopt dat er met de komst van Marcel Boekhoorn in 2018 weer rust zou komen bij HEMA"

Mei Li Vos, initiatiefnemer HENA

De Nederlandse investeringsmaatschappij Parcom, waarbij Boekhoorn en de familie Van Eerd (Jumbo) zich hebben aangesloten, en de Britse investeerder Alteri zijn de twee overnamekandidaten. Het is niet bekend hoe zij tegenover het initiatief van HENA staan.

In de afgelopen maanden hebben zich al 15.000 mensen als potentiële investeerder in de HEMA aangemeld. Aan fd.nl vertelde Grebenchtchikova dat er al meer dan 9 miljoen euro is toegezegd voor het initiatief. ,,Maar ook als we de helft ophalen, ben ik blij.”

Inleg retour wanneer aandelen niet verkregen kunnen worden

Investeerders kunnen zich vanaf maandag 7 september inschrijven voor certificaten van aandelen HEMA. De uitgifte van deze certificaten loopt via beursplatform Nxchange. Het minimum inschrijfbedrag is 10 euro. Professionele partijen en investeerders die een groter aandeel willen nemen in HEMA, kunnen vanaf 100.000 euro investeren. Lukt het HENA niet om de aandelen te bemachtigen, dan krijgt iedereen de inleg terug.

Lees ook: Experts: 'Laat Van Eerd met Jumbo HEMA overnemen'

Overgaan tot actie? Zo werkt het

Je maakt hier een account aan bij beursplatform Nxchange. Dit is het platform met alle vergunningen om geld op te halen en ook aandelen of certificaten te verhandelen. Houd er rekening mee dat het even tijd en moeite kost. Je moet je paspoort naast je hebben en flink wat vragen beantwoorden. Vervolgens geef je aan voor welk bedrag je in de certificaten zou willen inleggen. Daarna stort je op je account het bijbehorende bedrag. Zo koop je een bewijs dat je een certificaat van aandeel HEMA wilt krijgen. Dit kan tot en met 31 december 2020.

Zodra er enkele miljoenen zijn ingelegd bieden wij deze miljoenen aan in ruil voor aandelen HEMA. Als het ons lukt om aandelen HEMA te kopen, dan wordt jouw bewijs omgezet in een certificaat van aandeel.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.