Nieuws Retail

'Honderden buurtwinkels gesloten, binnenkort nog eens vijfhonderd'

Buurtwinkels in ons land staan zwaar onder druk en verdwijnen steeds vaker uit het straatbeeld. Vooral kleine ondernemers in dorpen en kleine gemeenten moeten noodgedwongen hun deuren sluiten. In de afgelopen vier jaar ging het om honderden winkels.

Ertan Basekin (NU.nl) 6 augustus 2023

Buurtwinkel supermarkt togs corona

Foto: ANP.

De traditionele buurtwinkels zijn er niet alleen voor de boodschappen, maar hebben ook een sociale functie. Zo zijn ze goed voor werkgelegenheid in de buurt en sponsoren de ondernemers veel verenigingen en andere festiviteiten. Bovendien zijn lokale winkels een uitkomst voor ouderen en mensen zonder vervoer die niet in staat zijn om naar de supermarkt verderop te gaan.

Deze ondernemers hebben de coronacrisis overleefd doordat bewoners dicht bij huis bleven voor hun boodschappen. Maar de winkeliers hebben nog steeds grote moeite het hoofd boven water te houden. Vooral in gemeenten tot maximaal vijfduizend inwoners is dat een groot probleem.

Lees ook: Duivels dilemma voor winkeliers: ‘Als ik moet werken voor stroom en huur, is het klaar’

,,Dan gaat het bijvoorbeeld om winkels in de grensstreek", zegt directeur Patricia Hoogstraaten van het Vakcentrum, de branchevereniging voor zelfstandige retailondernemers, op NU.nl. ,,De accijnzen op producten als drank, tabak en andere producten liggen in Duitsland veel lager. Consumenten die net ten oosten van Amersfoort wonen halen hun spullen liever daar omdat het goedkoper is."

Buurtwinkels hebben verder te maken hebben met de hoge inflatie, stijgende loonkosten en een personeelstekort. ,,De huren zijn vanwege de inflatie met gemiddeld 14 procent gestegen. Daar komt bij dat ook het minimumloon omhoog is gegaan en de cao-lonen zijn gestegen met 10 procent. Dat betekent dus ook hogere loonkosten", legt Hoogstraaten uit.

"Wij verwachten dat er dan nog eens vijfhonderd winkels verdwijnen. Zij lopen vanwege het verbod omzet mis en dan gaat het niet zozeer om tabak, maar om aanvullende boodschappen"

Vakcentrum-directeur Patricia Hoogstraaten over verbod tabaksverkoop

Verbod op tabaksverkoop wordt strop voor buurtwinkels

Daar komt bij dat de verkoop van tabak vanaf begin volgend jaar wordt verboden in supermarkten. Ook dat is een flinke strop voor de buurtwinkels, meent Hoogstraaten. ,,Wij verwachten dat er dan nog eens vijfhonderd winkels verdwijnen. Zij lopen vanwege het verbod omzet mis en dan gaat het niet zozeer om tabak, maar om aanvullende boodschappen."

Lokale ondernemers hebben bovendien grote moeite om opvolgers te vinden. ,,De tweede en derde generatie ziet het niet zitten om de boel over te nemen. Ook het vinden van een koper is vaak lastig. Voor veel lokale ondernemers is dat niet meer houdbaar, zij stoppen ermee."

Lees ook: Steun voor ondernemer in winkelstraat: City Deal als opmaat naar toekomstbestendige binnenstad

Volgens de directeur van het Vakcentrum zijn er ook positieve ontwikkelingen. Kleinere winkels in grote steden weten het hoofd wel boven water te houden. Daar is sprake van een toename van het aantal verkooppunten. ,,Deze winkels hebben een transformatie doorgemaakt door zich aan te passen aan de wensen van de klant. Dat betekent sneller en makkelijker een kant-en-klaar broodje kunnen kopen via contactloos betalen."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws