Nieuws Retail
Eigenaar outdoorspecialist Bever deels overgenomen door schuldeisers
A.S. Adventure Groep, eigenaar van buitenwinkelketen Bever, wordt voor de helft overgenomen door schuldeisers, zo blijkt uit een vonnis van de Amsterdamse rechtbank. Het gaat om een groep van twaalf banken.
Laatste update: 15 maart 2021 09:53

Een van de Bever-winkels, hier in Hilversum/Hilvertshof. Foto: Bever.
Bever zat mede door de coronamaatregelen al langer in moeilijkheden. Het van oorsprong Belgische bedrijf is met 195 winkels in vier landen actief en moest bijna overal zijn winkels voor een bepaalde tijd sluiten. Dat zette een flinke druk op de omzet.
In ons interview met Albert Scholte van Bever pasgeleden - via deze link te lezen - maakte de ceo al duidelijk 'tonnen per week' ter verliezen. ,,De huur van al die vestigingen moet worden doorbetaald, net als de salarissen van zo’n 900 mensen. Bovendien hebben we onze vaste lasten. Je hoeft geen Einstein te zijn om te constateren dat we dit niet maandenlang volhouden. Kijk, voor de pandemie haalden we een kwart van onze omzet uit e-commerce. Het aantal online verkopen is weliswaar verdubbeld, maar de omzet van de fysieke winkels is nul komma nul. Anders gezegd: de omzet van Bever is gehalveerd. Een simpel verhaal, meer kan ik er niet van maken."
Lees ook: Outdoorspecialist Bever verliest 'tonnen per week', maar ceo Scholte ziet medewerkers floreren
Ook voor de coronacrisis ging het A.S. Adventure Groep al niet zo voor de wind. Het bedrijf presteerde sterk, maar de winkels in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk deden het minder goed. Dat leidde ertoe dat A.S. Adventure Groep surseance van betaling moest aanvragen in het VK, waarna een hele reorganisatie volgde en het bedrijf al zijn winkels in Duitsland van de hand deed.
Uit het vonnis van de Amsterdamse rechtbank blijkt dat er een schuld van 292 miljoen euro is opgebouwd, wat veel meer is dan het bedrijf zou kunnen krijgen bij een gedwongen verkoop. Daar zou volgende maand nog eens 45 miljoen bijkomen door het aflopen van een kredietfaciliteit.
,,Deze procedure geeft de internationale groep extra slagkracht om de Covid-crisis te helpen trotseren maar vooral ook om de voorziene groeistrategie verder uit te werken, in àlle landen. Operationeel verandert er niets", stelt Kris Horrevorst, CFO van A.S. Adventure Groep in een verklaring.
Lees ook: Hans Biesheuvel (ONL): 'Belastingschuld ondernemers twee jaar renteloos bevriezen'
Schuldeisers verminderen schulden met 85 miljoen euro
De schuldeisers hebben nu toegestemd om voor 1 euro en 50 procent van de aandelen 85 miljoen euro aan schulden kwijt te schelden. De Nederlandse bank ING, die een heel klein aandeel in A.S. Adventure had, is een van de schuldeisers, kon NU.nl achterhalen.
De andere 50 procent blijft in handen van de Franse investeringsmaatschappij PAI, op voorwaarde dat die 25 miljoen euro extra kapitaal in het bedrijf pompt.