Nieuws Retail

In coronatijd heeft XL Shop Group juist de wind in de zeilen

Ze begonnen in 2012 met één stelling aan de Ainsworthstraat in Oldenzaal, maar dat is voor XL Shop Group allang niet meer genoeg. Het bedrijf achter meer dan zeventig gespecialiseerde webshops in met name speelgoed ging op zoek naar meer ruimte en vond die op bedrijventerrein Jufferbeek-Zuid.

Anne Loohuis (Tubantia) 21 juni 2020

XL Shop Oldenzaal

Huib de Lange (links), Peter Bedros Acu (midden) en Guus Wolters verhuizen met hun XL Shop Group naar industrieterrein Jufferbeek-Zuid. Daar bouwen ze een nieuw pand aan de Waterwinweg. Foto: Frans Nikkels

Om precies te zijn op een kavel aan de Waterwinweg. Daar verrijst straks een hal van 2500 vierkante meter voor de opslag van producten, inclusief een zogenaamde inpakstraat waar de artikel worden verpakt en gereed gemaakt voor verzending. De eerste verdieping van het pand is gereserveerd voor kantoorruimte.

Aan de linkerzijde van het gebouw hebben eigenaren Huib de Lange, Guus Wolters en Peter Bedros Acu nog een stuk grond in optie. Daar kan in de toekomst worden bijgebouwd. Want de ondernemers kunnen niet ontkennen dat het bedrijf de wind in de zeilen heeft. „En dat is wel heel dubbel in deze coronacrisis”, moet Acu in het AD toegeven.

Op zoek naar vertier

Doordat heel Nederland de afgelopen weken thuis zat, gingen mensen online speuren naar vertier voor hun kroost. Tik in de zoekmachine van Google een willekeurig speelgoedartikel in en de kans is groot dat een website van XL Shop Group op het beeldscherm verschijnt. Meer dan zeventig domeinnamen heeft het Oldenzaalse bedrijf inmiddels. Skelters.nl, loopauto.nl en poppenhuis.nl; het zijn enkele voorbeelden waar XL Shop Group de hand op wist te leggen. Zwembadenshop.nl is de laatste aanwinst van het drietal. „Het is een domeinnaam die we in het verleden al eens hadden vastgelegd”, licht Acu toe. „Die komt nu heel goed van pas.”

"We zijn een echt Oldenzaals bedrijf en willen hier graag blijven"

Guus Wolters, mede-eigenaar XL Shop Group

Onder één dak

Al die artikelen moeten ergens worden opgeslagen. Het kantoorpand aan de Ainsworthstraat is daarvoor te klein. De ondernemers hebben een hal aan de Kleibultweg tot hun beschikking en een opslaghal bij Van Gils meubelen. „Maar het is natuurlijk niet handig om alles op verschillende locaties te hebben. We hebben ons op een gegeven moment de vraag gesteld wat we kunnen doen om wel alles onder een dak te brengen? Een pand huren of nieuwbouw. We kozen voor dat laatste”, geeft Acu aan.

Voorkeur voor Oldenzaal

Verschillende locaties werden bekeken. Ook op plekken buiten Oldenzaal, waaronder het XL Business Park in Almelo. Wolters: „Dat was te duur. Er kwamen overigens maar weinig alternatieve locaties voorbij. Nee, we zitten hier goed, dicht bij de grens. We zijn nu eenmaal een echt Oldenzaals bedrijf en willen hier dan ook graag blijven.”

Lees ook: INretail: coronapakket en vakantiegeld helpen retailers

Stip op de horizon

De bouw van het nieuwe pand op Jufferbeek-Zuid begint binnenkort. Nog voor de bouwvakvakantie wordt de fundering gelegd. De verhuizing staat gepland in maart volgend jaar. „We zijn er ook echt aan toe”, glimlacht Acu. Wolters knikt bevestigend. „De stip op de horizon?”, herhaalt hij de vraag, „niet meer webshops, maar kijken hoe we onze bestaande producten meer onder de aandacht kunnen brengen in andere Europese landen.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.