Nieuws Retail
Deze horlogefabrikanten begeven zich op tweedehandsmarkt van 4 miljard
Luxemerk Audemars Piguet mengt zich net als Cartier in de handel om tweedehands horloges. Die markt is nu goed voor zo'n 4 miljard euro omzet, schrijft de Volkskrant.

Ze haalden er altijd de neus voor op, de fabrikanten van prijzige, exclusieve horloges. De handel in tweedehands polsuurwerkjes was handel voor derde partijen, 'the dark side', zei Francois-Henry Bennahmias ooit. Maar de bestuursvoorzitter van de Zwitserse horlogefabrikant Audemars Piguet is van mening veranderd. De tweedehandsjes lopen namelijk zo goed, dat de handel in vintage klokjes de verkoopaantallen van nieuwe luxe horloges ondermijnt. Audemars Piguet is nu een van de eerste horlogemakers uit de buitencategorie die een zaak in tweedehands horloges begint, zo kondigde het bedrijf onlangs aan. Alleen Cartier ging Audemars voor.
De luxe horlogemerken gaan dus overstag om te kunnen profiteren van de snel groeiende tweedehands markt. Maar die ontwikkeling gaat heel traag. 'Iedereen handelt al in gebruikte horloges, behalve de grote merken zelf', zegt Jasper Lijfering van Amsterdam Vintage Watches, een familiebedrijf dat sinds 1987 handelt in gebruikte Breitlings, Rolexen en Omega-horloges, modellen die niet meer worden gemaakt. 'Ze hebben veel te lang gewacht', zegt ook Roel van den Haak van Amsterdam Watch Company. Ook hij handelt in de 'klassiekers', dure horloges van tientallen jaren oud. 'Mercedes staat te popelen om je oude auto in te ruilen voor een nieuwe, maar het was tot voor kort ondenkbaar dat fabrikanten als Rolex je oude horloge zouden innemen.
Nu de tweedehands markt hard groeit, stappen ze er zelf ook in.' De vraag naar tweedehands horloges groeit, omdat nieuwe generaties horlogedragers sneller van model wisselen, zegt Lijfering. Hij spreekt trouwens liever van 'vintage' dan van tweedehands. 'Een goed horloge gaat levenslang mee, maar ik wil ook niet mijn hele leven lang dezelfde schoenen dragen.' Volgens analisten is de tweedehandsmarkt goed voor 4 miljard euro omzet, tegen een omzet van 37 miljard euro in de nieuwhandel. Op online marktplaatsen als Chrono24 en The RealReal kost een gebruikte Rolex of een Breitling die als 'zo goed als nieuw' wordt geadverteerd algauw een paar duizend euro's minder dan een nieuw model. Overigens betalen kopers dan nog steeds een duizelingwekkende smak geld voor een miniklokje met polsband.
Dat nou net Audemars Piguet tweedehands gaat, verbaast de Amsterdamse handelaren wel een beetje. 'Dat is echt een statusmerk dat niet erg leeft in de vintage wereld. Ze maken telkens nieuwe modellen en laten zich, anders dan bijvoorbeeld het merk Omega, weinig inspireren door de eigen geschiedenis', aldus Lijfering. Audemars is vooral bekend van het iconische achthoekige horloge Royal Oak. Dat sierde onder andere de pols van acteur Arnold Schwarzenegger in de film Terminator 3.
Tweedehands markt
Maar tweedehands wordt groot, erkende Audemars-topman Bennahmias tijdens de jaarlijkse horlogeshow in Genève. En dat succes raakt de horloge-industrie, die sinds een jaar of drie last heeft van stagnerende verkopen. In 2016 nam de wereldwijde omzet in horloge-industrie met 10 procent af in vergelijking met het jaar ervoor. Ondertussen zien verkopers van tweedehands horloges hun omzet stijgen. Horlogehandelaar Danny Govberg krijgt de gebruikte luxehorloges 'met emmers' tegelijk aangeleverd, zegt hij tegen Reuters. De omzet van zijn tweedehands handel steeg de afgelopen jaren jaarlijks met zo'n 40 procent.
Lijfering is blij dat Audemars Piguet tweedehands modellen gaat verkopen. 'Daar wordt het aanbod beter en zuiverder van.' Volgens de handelaar 'versplintert' de markt met de opkomst van allerlei nieuwe merken en handelaren. 'Met vijf horloges en een account op Chrono24 mag je jezelf al horlogedealer noemen.' Als luxemerken tweedehands gaan waarderen, dan groeit de vraag, denkt hij. 'Uit angst voor nepspullen zijn potentiële klanten nu nog huiverig om voor gebruikt te gaan.'
Van den Haak denkt niet dat de luxemerken de tweedehandsmarkt gaan domineren. 'Ze hebben er de kennis en de passie nog niet voor, omdat ze zich altijd bezighouden met het maken en restaureren van nieuwe horloges.' Luxemerken hebben hoogstens een privémuseum met oude modellen, die zij ooit maakten voor de adel en die ze nu terugkopen, aldus de handelaar. 'Maar ze weten weinig van de waarde en de erfenis van waardevolle oude horloges. Daardoor kunnen ze grote fouten maken.' Hij moet er niet aan denken dat ze straks 'de horlogekastjes gaan polijsten of de wijzers vervangen met moderne lichtgevende varianten'.
Audemars Piguet neemt in eerste instantie alleen gebruikte horloges in bij aankoop van een nieuw model en dat slechts in een (onbekend) deel van zijn Zwitserse winkels. Bij succes wil het bedrijf de tweedehandsverkoop uitbreiden naar de Verenigde Staten en Japan. Hoeveel goedkoper de gebruikte horloges zullen zijn dan de nieuwe (die wel honderdduizenden euro's per stuk kunnen kosten), is niet bekend. Behalve Audemars Piguet tonen ook kleinere Zwitserse horlogemerken interesse in gebruikte uurwerkjes, waaronder H.Moser & Cie en MB&F.
Een goed horloge gaat levenslang mee, maar ik wil ook niet mijn hele leven lang dezelfde schoenen dragen