Nieuws Retail

Van commode tot boekenkast: Fenna & Florien maakt kindermeubilair voor een leven lang

Wat zou een nieuw kindermeubelmerk doen in de markt? Waar denken mensen aan bij kindermeubilair, hoeveel geld hebben ze ervoor over en welke commode vinden ze het mooist? De eigenaar van Fenna & Florien, besloot het aan het begin van de coronacrisis te polsen. ,,Voorlopig richten we ons op een klein assortiment, van daaruit breiden we langzaam uit.”

Carline Klijn 12 oktober 2021

Henk de Groot Fenna Florien meubels

Doordat de producten niet verstuurd worden, is er ook geen kans op beschadigen en geretourneerde artikelen. Foto's: Bart Hoogveld

De reacties waren veelbelovend en daarop werd Henk de Groot gevraagd aan te sluiten. Sterker nog, De Groot mocht de kar gaan trekken. Precies op het juiste moment, want hij was net op zoek naar iets anders.

De meubels van Fenna & Florien, de namen van de dochters van degene die het meubelmerk bedacht, kennen vijf basiskleuren: blauw, grijs, groen, roze en wit. De meubelstukken zijn robuust en kennen een soft close. De Groot kon zich helemaal vinden in het concept van duurzame, levensbestendige meubels. ,,Tijdens de coronacrisis hebben mensen gemerkt hoe belangrijk het is in een comfortabel huis te verblijven. Meubelstukken die er mooi uitzien en lang meegaan, daar worden mensen gelukkig van.”

''Gaat er ooit toch iets kapot, dan bestellen mensen een nieuw onderdeel met de hulp van een QR-code. In onze serviceverlening gaan we voor vijf sterren''

Henk de Groot, eigenaar Fenna & Florien

'Meubel kleiner vanwege korte lengte. Dat kan natuurlijk'

Meubilair komt vaak in standaard maten en dat kan bij de meubels van Fenna & Florien uit Den Hoorn net even anders. De meubelstukken kunnen in de gewenste maat worden gezaagd. ,,Laatst vroeg een moeder of we een meubel kleiner konden maken, vanwege haar korte lengte. Dat kon natuurlijk.”

Mensen die over wat minder vierkante meters in huis beschikken, kunnen ook een specifieke vraag neerleggen bij het kindermeubelmerk. ,,Zo kregen we een order waarbij het bed vijf centimeter korter moest zijn, zodat het precies in een nis in een kinderkamer zou passen. Dat scheelde veel ruimte. Het matras bestellen we daarna ook vijf centimeter korter.”

Lees ook: Deze meubelontwerper haalt uit hennep geen joint maar een duurzame stoel

Meubels worden uiteindelijk in drie hapklare stukken bij mensen thuis gemonteerd

Bij de start van Fenna & Florien staken de eigenaren de koppen bij elkaar: zouden ze de meubels laten bezorgen of zelf in elkaar zetten? De prijzen vielen iets hoger uit dan in eerste instantie bedacht. Daarom besloten ze de meubels ter plaatse in elkaar te zetten, als extra service. De Groot: ,,We willen de mensen hiermee echt ontlasten.”

Doordat de producten niet verstuurd worden, is er ook geen kans op beschadigen en geretourneerde artikelen. De meubels worden van tevoren in elkaar gezet en uiteindelijk in drie hapklare stukken bij de mensen thuis gemonteerd. ,,Een bed zet iemand van ons in zijn eentje in elkaar, voor een commode of kast is een extra paar handen nodig. Gaat er ooit toch iets kapot, dan bestellen mensen een nieuw onderdeel met de hulp van een QR-code. In onze serviceverlening gaan we voor vijf sterren”, zegt een ambitieuze De Groot.

Henk de Groot fenna florien

Gaan meubels van Fenna & Florien een leven lang mee? Dan is de missie geslaagd

Alle ontworpen meubels groeien met de kinderen mee. Dat maakt dat ze niet alleen in de kindertijd worden gebruikt, ook tijdens de studententijd of later in een eerste eigen huis. ,,Denk aan de commode waar we het bovenste blad vanaf halen en een opbouwkast bovenop zetten.”

Uit de eerste orders blijkt dat mensen de bedden interessant vinden en de opbergbakken voor speelgoed waarderen. Een magazijn als voorraadruimte heeft Fenna & Florien niet. Pas als iets is verkocht, wordt het gemaakt. Orders proberen ze te combineren, zodat efficiënt en met weinig verspilling wordt gewerkt. En dankzij het feit dat niets met een bezorgingsbedrijf meegaat, blijft verpakkingsmateriaal uitgespaard. Al het hout komt van de Nederlandse fabrikant Unilin. Hun spaanplaten bestaan voor negentig procent uit houtafval van consumenten. ,,Wanneer de meubels van Fenna & Florien een leven lang meegaan, dan is onze missie geslaagd.”

Computergestuurde machines aan de slag met frezen en zagen

De Groot voelt zich prettig in de rol van ondernemer. ,,Ik vind het vooral belangrijk dat alles soepel verloopt.” Iedere opdracht die binnenkomt, geeft hij door aan de meubelfabriek Wens Interieur in Den Hoorn. Daar werken ze met verschillende moderne computergestuurde machines die frezen en zagen. De eerste orders worden eind september bij de mensen thuisgebracht. Mensen die een nieuw bankstel hebben uitgekozen, kijken niet vreemd op van een levertijd van minstens acht weken. Hoe zit dat met de kindermeubels van Fenna & Florien? ,,Denk aan drie weken, maar het kan sneller als mensen dat willen.”

''We merken ook dat mensen echte foto’s van de meubels in een kinderkamer willen zien. Die gaan we natuurlijk nog maken''

Henk de Groot, eigenaar Fenna & Florien

Commode met desinfecteerunit of een verzorgingslijn voor de baby

De eerste meubels zijn inmiddels afgeleverd en in elkaar gezet. Plannen voor de toekomst zijn er genoeg, bij Fenna & Florien. Denk aan de commode met een desinfecteerunit erboven, of een verzorgingslijn voor de baby. En er blijven altijd wensen voor de website. ,,We merken ook dat mensen echte foto’s van de meubels in een kinderkamer willen zien. Die gaan we natuurlijk nog maken. Bezoekers van de website zijn op zoek naar inspiratie en willen geholpen worden bij het maken van een keuze.” In de toekomst neemt Fenna & Florien die praktische, adviserende rol wellicht op zich. ,,Dan zijn ook meerdere lijnen van meubels mogelijk. Voorlopig richten we ons op een klein assortiment, van daaruit breiden we langzaam uit.”

Lees ook: Deze broers gaan voor een revolutie en lanceren een tool waarmee de klant zelf meubels ontwerpt

Mis vanaf nu geen ondernemersnieuws meer, schrijf je in voor onze dagelijkse update. In 2 minuten tijd ben jij weer op de hoogte.

Ontvang iedere ochtend onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws