Nieuws Retail

Grootste Legowinkel van Nederland opent deuren

De grootste Legowinkel van Nederland is geopend in Amsterdam. Ruim 1600 bezoekers vergaapten zich aan twee verdiepingen vol steentjes, dozen en creaties. Het is naast de eerder geopende flagshipstore in Utrecht inmiddels de tweede Legowinkel in ons land. ,,En daar laten we het ook bij", stelt Claus Flyger Pejstrup, Lego's vicepresident.

Sanne Schelfaut | Foto: ANP 30 november 2019

Legowinkel Amsterdam 3

Je ziet het in hun ogen. Aan de manier waarop ze de steentjes aanraken. Liefde voor Lego. De eerste klanten van de geopende Legowinkel in de Amsterdamse Kalverstraat zijn vooral volwassen kerels. Sommigen staan al uren in de rij om een glimp op te vangen van de creaties die in de twee etages tellende flagshipstore zijn neergezet. De batmobiel, gemaakt van zwarte Legosteentjes, is met stip het meest populair. Maar ook een ruim 3 meter hoge molen trekt volop bekijks, meldt het AD.

Lees ook: Primeur voor Utrecht: eerste officiële Lego-winkel

Flagshipstores

Victor Saeijs laat een Legopoppetje met konijnenoren zien. Op de rug van het poppetje is zijn naam geschreven. Saeijs is directeur Lego Europa, Midden-Oosten en Afrika (EMEA), maar als een kind zo blij met zijn gepersonaliseerde 'trofee'.

,,In de winkel staat dus een speciaal apparaat dat deze poppetjes maakt. Je kunt via een scherm aangeven hoe je hem of haar wil aankleden. Het zijn dit soort extra's die mensen waarderen en waarom we steeds meer eigen winkels openen in de wereld. Klanten kopen veel online, maar we zien ook dat er behoefte is aan beleving in winkels. Daar zit zeker groei.''

Claus Flyger Pejstrup, vicepresident van de Deense speelgoedgigant, knikt instemmend. ,,Wereldwijd hebben we, inclusief Amsterdam tien flagshipstores. Dat aantal zal de komende jaren uitbreiden. Niet alleen in Europa, maar zeker ook in Azië, waar Lego erg populair is."

Volgens de Deen is het niet de bedoeling dat er op korte termijn in Nederland meer eigen winkels de deuren openen. ,,We hebben net Utrecht geopend en nu dus Amsterdam, voorlopig is het goed zo. We gaan kijken hoe deze winkels het doen.''

Iconen

De winkel in hartje Amsterdam zet de Nederlandse cultuur, iconen en innovaties in de schijnwerpers. Zo zijn er naast de molen (gemaakt van 885.000 steentjes) nog meer grote modellen te vinden met een link naar ons land. Bij binnenkomst zie je de Amsterdamse Munttoren, een grachtenbrug met daarop Nederlandse uitvindingen als het cassettebandje, het kunsthart en de microscoop.

Vermeer, Van Gogh, Rembrandt

Ook lieten de Legobouwers zich inspireren door de trap van Escher, schilderijen van Hollandse meesters als Jan Vermeer, Vincent van Gogh en Rembrandt. In deze werken is ook technisch vernuft verwerkt: de ogen van de portretten lijken je te volgen.

Thom Theunissen (19) uit het Limburgse Eijsden is om 6.00 uur opgestaan om de winkel te bewonderen. ,,Ik kreeg op mijn 5de m'n eerste Legopakket en sindsdien ben ik verkocht. Je kunt zoveel maken met die steentjes, het zit zo slim in elkaar. Ik studeer inmiddels elektrotechniek, ik denk dat het spelen met Lego daar aan ten grondslag ligt.''

Naast Thom staat Jan Willem Duinker (63) uit Delft. Hij spaart al meer dan vijftig jaar Lego. ,,Thuis heb ik een speciale kamer voor mijn verzameling. Ik ben vooral dol op de modulaire gebouwen, complete straten heb ik gemaakt. Dat is het mooie van dit merk, ze ontwerpen voor zo'n beetje alle leeftijden.''