Nieuws Retail

Hudson's Bay in Den Haag: 6 verdiepingen, 300 medewerkers 19.000 vierkante meter

Ruim 1,5 jaar na de sluiting van V&D opent in hetzelfde pand vandaag de tweede Nederlandse vestiging van warenhuis Hudson's Bay, schrijft het AD. Tot laat in de avond werd gisteren gewerkt om de zes verdiepingen (19.000 vierkante meter) spic en span te krijgen.

Malou Seijdel | Foto's: Frank Jansen 7 september 2017

Hudsons Bay 1

Alleen de betonnen ondervloer en de steunpilaren die het pand overeind houden zijn nog over van de voormalige V&D in de Haagse binnenstad. De afgelopen maanden werd het gebouw van binnen en van buiten volledig gestript.

De voorkant (aan de Grote Marktstraat) en de achterkant (aan de Spuistraat) kregen nieuwe gevels met enorme ramen. Vloeren werden vervangen door wit marmer, er werden nieuwe roltrappen geplaatst en er werd felle verlichting opgehangen. Wit, licht en fris moest het warenhuis worden, en dat is gelukt.

Lees ook: Dit kun je leren van de extreem klantgerichte aanpak van Hudson's Bay

Hoewel er nog flink gewerkt wordt - zo'n 200 medewerkers zijn in de weer met het aankleden van paspoppen, het inrichten van kastjes en het afstoffen van kledingrekken - staat storemanager Edgar Mulder dinsdagochtend te popelen om 'zijn' vestiging van Hudson's Bay te openen. In januari hoorde Mulder bij de eerste medewerkers die werden aangenomen in de Haagse vestiging, ruim driehonderd medewerkers volgden.

,,Onwerkelijk dat we in korte tijd zoiets moois hebben neergezet", zegt Mulder. Als hij een dag voor de opening AD Haagsche Courant een rondleiding geeft, komt hij superlatieven tekort om de food-, fashion-, en jewellery-area's op de zes verdiepingen de hemel in te prijzen. Inderdaad: ook de internationale termen zijn niet van de lucht. Helemaal hip én passend bij millennial-minded people, zoals Mulder de doelgroep van Hudson's Bay omschrijft.

Hypermodern

Van warenhuis V&D, dat voor alle vestigingen werden gesloten geregeld werd bestempeld als 'stoffig' en 'achterhaald', is niets meer terug te vinden in het hypermoderne warenhuis. Dat vertoont overigens wél veel gelijkenissen met de Bijenkorf, aan de andere kant van de Grote Marktstraat. Maar over concurrentie of gelijkenissen wil storemanager Mulder het liever niet hebben. ,,Wij doen ons best te laten zien dat we begrijpen hoe retail werkt", legt hij uit. ,,Door méér te bieden dan alleen producten. Service en actualiteit, daar draait het om.''

Beide vind je terug op onder meer de derde verdieping, die anders dan het verder zo lichte warenhuis is voorzien van een donker plafond en grijze vloerdelen. Deze verdieping is voor de heren. Zij kunnen er behalve voor Happy Socks, chique pakken en schoenen ook terecht voor een scheerbeurt. ,,Een deel van de etage is ingericht als barbershop", vertelt Mulder. ,,Heren kunnen zich hier van top tot teen in de watten laten leggen.''

Dames hebben in het warenhuis wat dat betreft ook niets te klagen. Speciaal voor hen is op de tweede verdieping een personal shop-ruimte gecreëerd, die er meer uitziet als een gezellige huiskamer dan als een winkel. Er staan cactussen, bloemen en moderne stoeltjes en ter inspiratie liggen er boeken van de populaire vlogster Monica Geuze en over Coco Chanel. En niet onbelangrijk: de paskamers zijn enorm.

Beleving

Kooplustige vrouwen kunnen hier hun slag slaan. Gelijk bij binnenkomst lachen tientallen - zo niet honderden - gekleurde lipsticks, foundations en nagellakjes van chique beautymerken als Gucci, Chanel, Dior en Mac ze tegemoet. En behalve voor producten kunnen bezoekers ook hier weer terecht voor beleving. ,,Een health treatment, een knipbeurt of een cosmeticabehandeling: het is allemaal mogelijk'', vertelt Mulder.

De bovenste verdieping, die V&D gebruikte als magazijn, dient nu als living-, lifestyle- en food-afdeling. Bovendien vinden we er een oude bekende: restaurant La Place. Van daaruit hebben bezoekers uitzicht over de Grote Kerk, de Passage en andere beroemde gebouwen in de binnenstad.

Opening Hudson's Bay

Mulder ziet na maanden van hard werken enorm uit naar de opening. ,,Natuurlijk vind ik het spannend, maar ik vertrouw erop dat het een drukke eerste verkoopdag wordt.''

Tegelijkertijd met Hudson's Bay opent Topshop vandaag om 10.00 uur de deuren. Dit is een shop-in-shop van het Canadese warenhuis, maar wel met een eigen ingang aan de Grote Marktstraat.

Wij doen ons best te laten zien dat we begrijpen hoe retail werkt

Edgar Mulder, storemanager Hudson's Bay Den Haag