Nieuws Retail

Omzet winkeliers binnensteden gehalveerd in eerste helft 2020

Winkels in de Nederlandse binnensteden boekten in het eerste halfjaar van 2021 de helft van de omzet van voor de coronacrisis. Dat meldt winkeliersvereniging INretail. Pas toen de lockdownmaatregelen eind april voor het grootste deel werden opgeheven, trok de verkoop aan.

Redactie/ANP 8 juli 2021

Retail winkels winkelstraat binnenstad I Nretail omzet cijfers corona economie

Volgens winkeliersvereniging INretail hebben achterblijvende bezoekersaantallen invloed op bestedingen in de binnenstad. Foto: ANP

De regionale verschillen tussen de winkels waren het afgelopen halfjaar groot. Zo boekten winkels in Amsterdam 37 procent van de omzet vergeleken met dezelfde periode in 2019. Voor hun branchegenoten in Almere was dat percentage 63 procent.

Lees ook: INretail-directeur Meerman: 'De overheid schiet nu alweer door'

Oproep aan overheid economische toekomst van winkelcentra te bewaken

Achterblijvende bezoekersaantallen hebben volgens INretail invloed op de bestedingen in de binnenstad. Sinds winkels op 28 april volledig heropenden, werd gemiddeld 69 procent van het aantal bezoekers geteld in vergelijking met 2019. ,,Die 31 procent van het aantal bezoekers dat nog ontbreekt is nodig om als centrum winkels op een gezonde manier te kunnen laten functioneren", aldus de brancheorganisatie.

Lees ook: Hoogleraar Cor Molenaar: 'Alles weer open, maar wat nu?'

INretail roept de overheid op de economische toekomst van winkelcentra te bewaken. ,,Nu maatregelen nemen, voorkomt later een hoop ellende." Eerder waarschuwde de winkeliersvereniging al voor verdere kaalslag in de winkelstraat. Niet alleen door faillissementen maar ook omdat ondernemers er zelf voor kiezen om te stoppen.

Veel winkelgebieden moeten compacter worden, leegstand moet worden aangepakt en er zijn investeringen nodig om de aantrekkingskracht te versterken. INretail dringt er bij gemeenten op aan hiervoor samen met lokale partners en ondernemers goede plannen te maken.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws