Nieuws Retail

Kappers positief over 2023: jaar van cruciale keuzes

Roerig, chaotisch en af en toe rampzalig. Zo betitelt Gonny Eussen van kappersorganisatie ANKO het jaar 2022. Ondanks de vele uitdagingen die de kappers ook dit jaar boven het hoofd hangen, ziet Eussen dat de branche de schouders eronder zet. ‘Dit zijn mensen met passie voor het vak.’

Jonathan van Noord 3 januari 2023

Kappers anko 2023 coronacrisis omzetstijging personeelstekort regeldruk

Foto: ANP.

We zullen het bijna vergeten, maar begin 2022 zat Nederland nog op slot door beperkende coronamaatregelen. ,,De derde lockdown was een stapel van ellende”, legt Gonny Eussen, woordvoerder van kappersorganisatie ANKO, uit. ,,De rek was er toen voor veel kappers echt uit. Niet alleen financieel, maar ook qua geduld en gehoorzaamheid voor de maatregelen.”

In totaal liepen de kappers ruim 900 miljoen euro omzet mis en is er ongeveer 240 miljoen euro aan steun ontvangen. Er is kortom veel ingeleverd en er moet een hoop worden terugbetaald. ,,Vergeleken met de horeca zijn we minder lang dicht geweest en sneller open gegaan, maar veel kappers hebben hun spaar- en pensioenpot opgegeten. Daarnaast zijn er leningen afgesloten, met name bij vrienden en bekenden in het informele circuit. Dat moet een keer terugbetaald worden. Het is vooruitgeschoven leed.” Hoeveel dat is, weet Eussen niet, maar ze benadrukt dat er nog steeds voortdurende problemen zijn uit de coronatijd.

"Veel kappers hebben hun spaar- en pensioenpot opgegeten. Daarnaast zijn er leningen afgesloten, met name bij vrienden en bekenden"

Omzetten kappers stegen in derde kwartaal

De afgelopen feestdagen was het voor de kappers gelukkig weer ouderwets druk. ,,Veel kappers waren enorm opgelucht dat ze na twee jaar gesloten te zijn met kerst weer open konden. Veel consumenten trouwens ook”, benadrukt Eussen. Dit ligt in lijn met de eerste drie kwartalen waarin de kappers ‘aardig goede omzetcijfers’ lieten zien. ,,Als je sec kijkt naar de omzet, dan hebben wij nog geen gekke dingen zien gebeuren. De omzetten zijn in volume gegroeid en niet door bijvoorbeeld prijsverhogingen. Maar in omzet zitten natuurlijk geen gestegen lasten en kosten.”

De energiekosten liggen binnen de kappersbranche niet op het niveau van een bakker of een slager, maar dat de huren stijgen en de verwarming in de salon een standje lager wordt gezet vanwege de hoge prijs is duidelijk. Toch is vooral het personeelstekort het grote probleem binnen de branche. ,,De vraag is groter dan waar de kappers aan kunnen voldoen. Sommige ondernemers gaan zelf meer knippen, anderen voeren efficiencyslagen door. Maar er zijn gewoon te weinig mensen.”

Lees ook: Kappers willen door knippen ondanks oplopend aantal coronabesmettingen

'Er moet iets gebeuren met de salarissen'

Volgens ANKO is er binnen de branche wel de realisatie dat er iets moet gebeuren met de salarissen, wil men blijven knippen. ,,Maar de marges zijn heel klein”, legt Eussen uit. ,,Het minimumloon en de cao-lonen stijgen, maar hoe meer de kosten stijgen, hoe meer druk er op de marges komt. Voor ondernemers blijft het een lastige keuze, want zonder personeel ben je natuurlijk nergens.”

Speerpunt voor ANKO in 2023 is het verlagen van de regeldruk. ,,Alle kosten stijgen, kunnen werkgevers dan niet op andere vlakken worden gecompenseerd, vragen wij ons af.” Zo maakt de brancheorganisatie zich hard voor compensatie van de verhoging van het wettelijk minimumloon, pleit ANKO net als INretail voor het gebruik van kerninflatie bij huurindexatie en wil het ondernemerschap ‘wat makkelijker maken’. ,,Denk bijvoorbeeld aan langdurige loondoorbetalingen bij ziekte. Als je al die crises al hebt en dan komt dit er bovenop, dan kan dat je echt de nek omdraaien. Vooral bij kleine ondernemers.”

"Kijkend naar de omzetcijfers van het derde kwartaal, zijn we vooralsnog positief"

Eussen legt uit dat er daarom in de kappersbranche ook weinig faillissementen zijn. ,,Kappers stoppen er gewoon mee. Maar dan moet je niet vergeten dat er verplicht een transitievergoeding betaald moet worden. Voor een kleine ondernemer, met bijvoorbeeld vier personeelsleden, is dat een hele opgave. Wij pleiten er daarom voor om dat anders te organiseren. Het moet immers nog wel rendabel zijn om te ondernemen en er zit in deze branche nu eenmaal niet zoveel rek in de marges.”

Voor de branche wordt 2023 kortom een jaar van cruciale keuzes. Desondanks proeft Eussen geen negatief sentiment onder de kappers. ,,Dit zijn bijna allemaal mensen met passie voor het vak. Zij zijn vooral eerst kapper en daarnaast ondernemer. Natuurlijk er zijn veel negatieve dingen, maar iedereen zet de schouders eronder. Kijkend naar de omzetcijfers van het derde kwartaal, zijn we vooralsnog positief.”

Lees ook: Als bedrijf coronasteun gehad en toch failliet? Dan gaat de bank met het geld lopen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws