Blog Retail
Meerman (INretail) pleit voor investeren, maatwerk en een veilige exit in Miljoenennota
INretail-voorzitter Jan Meerman heeft geen goed woord over voor de wijze waarop Amsterdam en Rotterdam vorige week eenzijdig besloten om een bezoek aan de binnenstad te ontmoedigen. Het directe verlies in omzet doet hem extra pijn. Maar hij kijkt ook vooruit en komt met drie suggesties voor de Miljoenennota.

Dramatisch. Ik heb er geen ander woord voor. De wijze waarop de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam vorige week eenzijdig besloten om een bezoek aan de binnenstad nog meer te ontmoedigen, voelt dubbel slecht als je hoort dat in de dagen daarna ondernemers meteen weer 40 procent minder omzet noteren. Natuurlijk hadden we nagedacht over oplossingen. Spreiding is de voornaamste: verleng de openingstijden, communiceer met klanten dat ze ook op andere tijdstippen welkom zijn, wijs ze op andere delen van de stad waar het minder druk is.
De uitnodiging van Rotterdam was een schaamlap
We werden uitgenodigd in Rotterdam, maar de beslissing was al genomen. Een schaamlap, meer niet. Zonder overleg een beslissing nemen waardoor ondernemers in de binnenstad zo getroffen worden, dat past niet. Natuurlijk, ik snap het vanuit gezondheidsoogpunt. Maar je bent ook burgemeester van ondernemers.
Lees ook: Burgemeester Aboutaleb: 'Ondernemers handhaven mondkapjesplicht hier con amore'
NOW3: minder steun en meer perspectief
Terwijl dit speelde hebben we met MKB Nederland gesproken over de zaken die wij graag zien opgenomen in de Miljoenennota die op Prinsjesdag (15 september) wordt gepresenteerd. Die input is inmiddels met de ministers Koolmees en Wiebes besproken.
Er komt een nieuw steunpakket (NOW3) en de vraag is: moet die steun niet langzaam maar zeker veranderen in het perspectief? Vanuit het kabinet gezien is het een goede gedachte, je moet ook een keer ombouwen. Maar het is voor veel ondernemers nog te vroeg. Je moet een deel van de ondernemers blijven steunen en tegelijk perspectief bieden. Ik heb namens INretail ingezet op drie punten: investeren, maatwerk en een veilige exit.
Lees ook: CPB: Verlaag vergoeding bij NOW 3.0 om werknemers te prikkelen voor overstap
Stimuleer ondernemers om te investeren
In de jaren ’70 van de vorige eeuw had je de WIR, de Wet Investeringsregeling. Die stimuleerde ondernemers om te investeren en als zij dat deden kregen zij een korting van tien procent van het geïnvesteerde bedrag op de belastingaanslag. Ik zie graag zo’n regeling terug en ik heb het getoetst bij ondernemers: het slaat enorm aan. Zij vinden het geweldig. En er is voldoende waarin juist nu kan geinvesteerd. Kijk naar verouderde businessplannen, naar online mogelijkheden. Ik zie ook graag dat retailer en leverancier veel nauwer gaan samenwerken. Wat weet je van je klanten? Gebruik data om die kennis te verdiepen en te delen. In feite is het investeren in een toekomstige manier van denken.
Maatwerk op basis van de praktijk
De steun van de overheid is tot nu toe heel generiek geweest. Dat was goed en daardoor konden ondernemers er massaal gebruik van maken. Maar het moet nu naar maatwerk.
De overheid doet namelijk ook heel veel dingen niet, omdat ze maatwerk niet aan kunnen. Daardoor bepaalt het systeem wat er noodzakelijk is en dat kan niet. De praktijk moet dat aantonen. Neem de woonretailers. Die branche heeft het de afgelopen sinds maart goed gedaan. Je zou dus denken dat een noodpakket daar niet meer nodig is. Maar in de binnenstad maken woonzaken nog steeds minder omzet. Voor hen is juist maatwerk nodig. En het moet anno 2020 toch niet zo moeilijk zijn om dat te regelen?
Een veilige exit zonder transitievergoeding
Vijf procent van de ondernemers overweegt om te stoppen met de zaak. Ze doen het echter niet omdat ze op zien tegen de enorme transitievergoeding die ze dan moeten betalen voor hun personeel. Zij zien dat als een boete. Mijn voorstel is: als je stopt door corona, leg die transitievergoeding bij het UWV. Zo geef je ondernemers een veilige exit en je maakt ruimte voor een nieuwe ondernemer, waarmee je als overheid de markt weer steunt. Een combinatie is hier ook mogelijk: leg de transitievergoeding elders als een ondernemer wil investeren in een nieuw businessmodel. Ook dat stimuleert de markt.
Ik hoop dat ik de plannen terug zie in de Miljoenennota. Het kabinet heeft al een paar keer aangegeven dat ze niet gaan bezuinigen. Op deze manier bieden ze weer perspectief.
Jan Meerman is voorzitter van branchevereniging INretail. Dit is zijn vijfde blog voor De Ondernemer.