Nieuws Retail

Modeketen Shoeby probeert faillissement te voorkomen

Modeketen Shoeby probeert een deal te sluiten met schuldeisers. Het bedrijf vreest voor het voortbestaan van zijn 240 winkels en 1500 werknemers - terwijl Shoeby tot en met 2021 juist winstgevend was.

Van onze redactie 5 september 2023

Shoeby mitch jill van deursen mode schoenen

Jill (33) en Mitch (30) van Deursen zijn directeur-eigenaar van het familiebedrijf Shoeby. Foto: Paul van Baardwijk

De keten is door corona in de problemen geraakt, schrijftRTL Nieuws. Na eerdere berichtgeving door vakwebsite RetailTrends, bevestigt directeur en mede-eigenaar Mitch van Deursen dat het bedrijf in de schuldsanering zit. Met een WHOA-procedure wil het moederbedrijf VDF van oude schulden afkomen.

Volgens Shoeby’s marketingmanager Janneke Schoenmakers heeft de schuldsanering geen gevolgen voor werknemers en de klanten. ,,De winkels zijn open, en klanten kunnen bij ons online terecht."

Lees ook: Begonnen in garage, nu 240 winkels: zo wil de nieuwe generatie modeketen Shoe­by uitbreiden

Impact lockdowns

Schoenmakers vertelt aan RTL Nieuws: ,,Tijdens de lockdowns in de coronaperiode zijn onze winkels vaak gesloten geweest. De verkopen en omzet liepen daardoor uiteraard stevig terug. Dat heeft er ook voor gezorgd dat we flink hebben moeten afschrijven op onze voorraden. En dat heeft een impact gehad op onze resultaten in 2022."

Maar ook na de lockdowns werd de situatie niet beter voor Shoeby. ,,We kregen, net als iedereen, te maken met hogere kosten, zoals energie-, loon- en transportkosten, de gevolgen van de inflatie en schaarste bij verschillende leveranciers."

Lees ook: Dreigend faillissement? Vier tips voor ondernemers in zwaar weer

Tot en met 2021 was de modeketen juist winstgevend: in 2021 boekte het bedrijf 2 miljoen euro winst tegenover 1,4 miljoen euro in 2020. De omzet steeg in hetzelfde jaar met 10 procent tot 87,4 miljoen euro. RTL beircht dat de financiele buffers eind 2021 nog in orde waren: Shoeby had destijds een eigen vermogen van 9,4 miljoen euro en een solvabiliteit van bijna 24 procent.

Familiebedrijf

Het modebedrijf werd in 1981 opgericht door ondernemers John en Mieke van Deursen. In 2011 nam Bencis een meerderheidsbelang in het moederbedrijf, Van Deuren Retail Groep, in. Dat was geen succes: het andere VDR-bedrijf Lakeside viel al snel om en het bedrijf leed grote verliezen. De familie Van Deursen kocht het bedrijf enkele jaren later weer terug. Sinds 2017 staan kinderen Mitch en Jill aan het hoofd.

Lees ook: Retaildeskundige Dirk Mulder (ING): 'Local hero en Gen Z gaan de winkelstraat redden'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws