Nieuws Retail

Na periode van chaos: 'Personeel Miss Etam krijgt voorschot op salaris'

Personeel van winkelketen Miss Etam krijgt een voorschot op het salaris waar ze al twee weken op wachten, zegt vakbond AVV. De ondernemingsraad van de winkelketen is daarover per brief geïnformeerd door eigenaar Martijn Rozenboom, maar het is onbekend wat de hoogte daarvan is.

De Ondernemer / ANP 9 oktober 2020

Miss etam salaris personeel failliet

Een filiaal van Miss Etam in Zoetermeer. Foto: ANP

De ongeveer 600 medewerkers hebben nog geen bericht gehad van de betaling. Zij dienden donderdag samen met de vakbond een loonvordering in voor de nog niet uitbetaalde salarissen. Daarmee hoopt de vakbond een faillissement aan te kunnen vragen.

Volgens vakbondsvoorzitter Martin Pikaart lijkt het erop alsof ondernemer Rozenboom, die Miss Etam onlangs overnam, alleen wil betalen vanwege de loonvorderingen. ,,In die zin was die actie succesvol, maar is het nog steeds geen signaal dat hij andere openstaande rekeningen betaalt; van schoonmaak tot pakketbezorgers. De winkels staan leeg en mensen weten niet waar ze aan toe zijn", aldus de vakbondsvoorzitter.

''Waarschijnlijk heeft Rozenboom meer tijd nodig om het bedrijf leeg te trekken, daar lijkt hij op uit te zijn''

Martin Pikaart, vakbond AVV

Claudia Sträter en Expresso doorverkocht

Volgens de vakbond stapelen de problemen bij Miss Etam zich op sinds 'bedrijvendokter' Rozenboom eind augustus Miss Etam, Claudia Sträter, Expresso en Steps overnam van de Nederlandse tak van FNG, waarvan het management onder de naam Nxt Fashion doorging. Rozenboom koopt vaker bedrijven op, om ze daarna door te verkopen. Miss Etam is met een kleine honderd winkels de grootste winkelformule. Zeker dertig filialen zouden al zijn gesloten. Claudia Sträter en Expresso zijn alweer doorverkocht aan de Van Uffelen Groep.

Lees ook: Doorstart failliet Miss Etam door Nxt Fashion loopt uit op chaos

Kan faillissement maandag aangevraagd worden?

Pikaart denkt dat Rozenboom alleen wil betalen om tijd te rekken. ,,Waarschijnlijk heeft Rozenboom meer tijd nodig om het bedrijf leeg te trekken, daar lijkt hij op uit te zijn." Toch gaat Pikaart ervan uit dat hij maandag namens het personeel een faillissement kan aanvragen. Als Rozenboom alsnog iedereen betaalt, dan moet Pikaart afwachten tot eind oktober om een eventueel faillissement opnieuw aan te kunnen vragen. Bij Nxt Fashion was niemand nog bereikbaar voor commentaar.

Lees ook: Zo denken retailexperts over doorstart voormalige FNG (Miss Etam en Claudia Sträter)

Van Uffelen houdt 30 winkels Expresso en Claudia Sträter open

Modebedrijf Van Uffelen Groep houdt zeker dertig van de ongeveer zestig winkels van Expresso en Claudia Sträter open. De doorstart van de winkels was onder meer afhankelijk van afspraken met verhuurders. De modeketen uit Delft heeft tot nu toe ruim tweehonderd medewerkers een nieuwe arbeidsovereenkomst kunnen aanbieden.

Van Uffelen is nu nog actief met 46 vestigingen in Nederland. Het modewinkelbedrijf wil met de overname zijn aanbod diverser maken. De aangekochte winkels blijven onder de namen Claudia Sträter en Expresso actief.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.