Nieuws Retail

Peter Rijkers (Oxener): ‘Wij willen fysieke winkels terrein laten heroveren op online’

Peter Rijkers van Oxener, de Apeldoornse schoenenzaak in het betere segment, wil fysieke winkels terrein laten heroveren op online. Na corona. Maar hoe weet hij nog niet precies. ,,Ik weet alleen dat de pandemie mensen laat ervaren hoezeer zij ons missen.’’

Lex van Kooten | de Stentor 29 januari 2021

Peter Rijkers Oxener Shoes

De twee winkels van Peter en Karin Rijkers - Oxener Shoes - zitten al weer een tijdje dicht door corona. De omzet staat zwaar onder druk. Maar ze redden het onder andere door hun webshop. Foto: Maarten Sprangh

‘Voor 14.30 uur besteld, zelfde dag geleverd’ staat er op de winkelwebsite. Voor klanten die dat op prijs stellen, richtten eigenaren Peter (53) en Karin (45) Rijkers van schoenenzaak Oxener zelfs een speciaal telefonisch spreekuur in. Oudere klandizie die er op de webshop niet helemaal uit komt, praten ze er doorheen. En als het nodig is, zetten ze - samen met 23 medewerkers - een stap extra en gaan ze met een stapel schoenendozen langs. ,,Dan zetten we die voor de deur, bellen aan en kunnen ze binnen kijken welk paar past. De rest nemen we daarna gelijk mee terug”, zegt Peter Rijkers tegen De Stentor. ,,Dat soort service stellen mensen heel erg op prijs.”

Oxener - met twee winkels, eentje aan de rand van de stad en eentje in het centrum - is een begrip in Apeldoorn. Het schoenenwinkelechtpaar had al een webshop voor corona binnenkwam. ,,Zonder ‘omnichannel’ - een fysieke winkel én een webshop - red je het niet meer.” Steeds meer gaat online en over de digitale toonbank. Dat was al voor de pandemie zo. Maar Covid19 en lockdowns zetten die ontwikkeling in een hogere versnelling.

Lees ook: Voormalig stagiair loodst familiebedrijf door de crisis

Webwinkelen en fysieke winkels

De webshop-inkomsten poetsen het verlies van de fysieke winkels niet weg. ,,We kunnen er flink wat rekeningen mee betalen. Maar het blijft flink interen.” Met zijn vrouw heeft Peter Rijkers het ‘dag en nacht’ over de zaak. ,,Doodvermoeiend soms. Weet u, het gaat niet eens om het geld, je wilt de winkel door de crisis heen leiden en daar zit bij een familiebedrijf (Karin Rijkers is de vierde generatie Oxener, red.) veel meer emotie bij.”

Hij klinkt verrassend optimistisch en opgewekt. Er zit een vrolijke dans in zijn stem. Maar van binnen is dat niet altijd zo. ,,’s Nachts is gevaarlijk. Dan heb ik momenten dat het me zo aangrijpt en lig ik wel eens wakker.” Overdag hervindt hij zichzelf. ,,Ik moet er natuurlijk wel mijn kop bij houden. We gaan het redden, zeker.”

''Wij ondernemers steken ons in de schulden of eten ons pensioen op”

Peter Rijkers, eigenaar Oxener

Leegstand in winkelstraten

Landelijk voorspellen onderzoekers en economen dat er gaten gaan vallen in de winkelstraten, vooral ook omdat mensen in coronatijd meer dan ooit het gemak van webwinkelen ontdekten en dat ook na de pandemie zullen blijven doen. Maar Peter Rijkers gelooft dat fysieke winkels juist terrein kunnen heroveren op online.

,,Als je van schoenen houdt, wil je die voelen en zien. Nu dat alleen online kan, merk je wat dat betekent. Corona laat mensen ervaren hoezeer zij winkels missen.” Hij denkt erover om dat gevoel van ‘wij missen u en u mist ons’ kan vertalen in een campagne die de fysieke winkel nieuwe wind in de zeilen kan blazen. ,,Ik ben er nog niet uit. Maar ik moet daar wat mee. Dat gemis zouden we samen met andere ondernemers moeten verwoorden... Een winkel kan iets toevoegen. Internet overspoelt je met een aanbod. Wij selecteren en maken daar een collectie van. Als mensen bij ons komen, weten ze dat ze veel goede schoenen zien die zij mooi vinden.”

Lees ook: Hoogleraar Corine Noordhoff: 'Datagedreven werken onvermijdelijk voor moderne winkelier'

Winkel als sociaal ontmoetingspunt

Digitaal doet het echtpaar eigenlijk hetzelfde. En het gebeurt vaak genoeg dat klanten eerst op hun website kijken en dan in de winkel met opgeleid personeel hun keuze maken.

Vergis je niet hoezeer een winkel ook een sociaal ontmoetingspunt is, zegt hij erbij. ,,De top 10 van onze klanten kwam voor corona elke twee weken langs. Die ziet de winkel als een sociaal uitje. Een fysieke winkel kan veel toegevoegde waarde bieden.” Hij kan er nu al hevig naar terugverlangen. Maar voorlopig zitten de winkels dicht, zag hij de januariomzet 70 procent inklappen en moet er - ondanks de steunmaatregelen van de overheid - fors geld bij.

,,We moeten het hebben van family, friends and fools, zoals dat heet. Je moet lenen van familie, vrienden en gekken die je iets gunnen. Dat gebeurt ook. Wij ondernemers steken ons in de schulden of eten ons pensioen op.” Daar wil hij ook weer niet dramatisch over doen. ,,Ik wil geen medelijden, dat is geen verdienmodel.” De fysieke winkel wel, wil hij maar zeggen.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.