Nieuws Retail

Retail-expert Cor Molenaar begrijpt stap van Hema: 'Het grote geld zit in Amerika'

Het Noord-Amerikaanse avontuur dat Hema vanaf deze zomer aangaat met ’s werelds grootste retailer Walmart, kan rekenen op begrip van de buitenwacht. Retail-expert Cor Molenaar zegt de hand van eigenaar Marcel Boekhoorn hier duidelijk in terug te zien. ,,Het grote geld zit tenslotte in Amerika.”

Robbert Daalder 3 juli 2019

Hema verenigde staten canada marcel boekhoorn

,,Deze ontwikkeling past bij de expansiestrategie van Hema. Marcel Boekhoorn (eigenaar Hema, red.) kennende neemt hij bedrijven over, poetst hij ze op om vervolgens tot verkoop over te gaan. Deze stappen zet hij nu dus ook met Hema. En daar is helemaal niets mis mee”, verzekert Molenaar. ,,Op deze manier brengt hij het bedrijf onder de internationale aandacht. Daarmee vergroot hij de kans op het aantrekken van buitenlandse investeerders die de zaak op lange termijn over willen nemen. Het grote geld zit tenslotte in Amerika.”

Voor degenen die financieel betrokken zijn bij Hema is dit een goede ontwikkeling, meent de expert. ,,Boekhoorn is destijds in een verliesgevende toko gestapt. Als hij de waarde van het bedrijf weet op te krikken door succesvolle buitenlandse exercities, dan stijgt de naam Hema ook in weer in waarde. Je toont potentie. De waardering van andere bedrijven is tenslotte gebaseerd op toekomstige winsten, niet op het verleden.”

Lees ook: Hema breidt uit naar VS en Canada

Hema moet waken voor arrogantie Hudson's Bay

Molenaar voegt eraan toe dat het daarbij belangrijk is dat het concept van Hema wel wordt aangepast aan de lokale markt. Hudson’s Bay is hierbij een voorbeeld zoals je het niet moet doen. Denken dat je met het concept uit eigen land elders succes kunt hebben is fout. Een bepaalde arrogantie die je wel vaker ziet.”

Onderscheiden van Chinese Hema

Hema gaat aan de overkant van de grote plas aan de slag onder de naam Hema Amsterdam. Ook dat ziet Molenaar als een slimme zet. Vooral omdat de naam Hema ook in China steeds bekender wordt, terwijl het om een heel ander bedrijf gaat dat fresh-food verkoopt. ,,Toen de Hema in China opdook, zorgde dat zelfs voor verwarring in Nederland. Kun je nagaan wat voor verwarring er over de grens ontstaat. Door Amsterdam achter Hema te plakken zorgen ze voor duidelijk onderscheid met China. Daarnaast heeft Nederland internationaal gezien een goede naam. Men vindt ons over het algemeen een tolerant volk en dus is het slim om Amsterdam in de naam op te nemen.”