Nieuws Retail

Retail van de toekomst? Aldi opent kassaloze winkel

Aldi opent begin 2022 een kassaloze supermarkt in hartje Utrecht. De discounter verbouwt de winkel op de hoek van de Oudegracht en Lange Viestraat tot technologische proeftuin waarbij de boodschappen automatisch worden afgerekend.

Sanne Schelfaut 4 oktober 2021

Aldi retail kassa supermarkt

Afbeelding ter illustratie. Bron: ANP Foto.

In de winkel van ruim 500 vierkante meter, komen klanten straks geen (zelfscan)kassa meer tegen dankzij een speciale app en sensoren die registreren welke artikelen in het winkelwagentje worden gelegd. Volgens Aldi maakt het systeem geen gebruik van gezichtsherkenning, scans van ogen of vingerafdrukken, zo schrijft het AD. Ook het gebruik van andere biometrische kenmerken wordt vanwege de privacy niet toegestaan. De technologie is ontwikkeld door het Israëlische bedrijf Trigo Vision. Een andere klant van Trigo is de Britse supermarktketen Tesco. Aldi maakte vorige week bekend in het Verenigd Koninkrijk een soortgelijke proef te beginnen.

Albert Heijn draaide proef maar geen plannen voor kassaloze winkel

Jan Oostvogels, baas van Aldi Nederland, meldt vereerd te zijn met de keus van het Europese hoofdkantoor voor Nederland. ,,De hoge digitaliseringsgraad van Nederland maakt dat we ervan overtuigd zijn hier het juiste klimaat te hebben om nieuwe technologieën als deze te testen.’’ Het is nog niet bekend hoe lang de proef gaat duren.

Lees ook: Zo loodste topvrouw Jeanine Holscher Blokker door lockdowns

Een supermarkt zonder fysiek afrekenmoment is voor ons land overigens geen primeur. Albert Heijn draaide een paar jaar geleden proef met een volledig digitale winkel op het hoofdkantoor en op Schiphol. AH laat weten dat deze pilot is afgerond en dat er geen concrete plannen zijn voor een volledig kassaloze winkel in ons land. ,,Wel gaan we aan de slag met elementen uit de proef. Daarnaast hebben we al meerdere winkels met alleen zelfscan.’’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws