Nieuws Retail

Retailexpert: HEMA-deal positief voor winkelstraat, hopen op Blokker

Retailexpert Cor Molenaar is positief over de deal van HEMA met de schuldeisers. Die grepen de macht bij de winkelketen en verlaagden in ruil daarvoor de schuldenlast van het bedrijf. ‘Het is een goede dag voor de winkelstraat in Nederland. De afname van de schuld maakt van HEMA weer een stabieler merk.’

Tijmen de Groen 15 juni 2020

Hema eigenaar wissel boekhoorn

Met de deal neemt de schuldenlast van HEMA stevig af. Het bedrijf is door een vorige eigenaar – Lion Capital – volgehangen met stevige schulden. Die schulden zorgen ervoor dat het water aan de lippen van de tompoucenverkoper staat, terwijl de winkelketen op zichzelf winstgevend was pré-corona. Maandag was een belangrijke dag voor die schulden: HEMA moest 50 miljoen aan rente betalen. Daarop vooruitlopend is de toenmalige eigenaar Marcel Boekhoorn gesprekken gestart met schuldeisers om de schulden te verlagen. Die gesprekken liepen zondag spaak. Daarop hebben de schuldeisers nu zelf de macht gegrepen.

Met de nieuwe eigenaren van de HEMA is het volgens Molenaar helder wat er moet gebeuren. ,,Eerst zal er gesaneerd moeten worden en dan zullen deze aandeelhouders eruit stappen. Dit zijn niet van nature bedrijfseigenaren, maar aandeelhouders, dus de vraag is vooral wie hierna eigenaar gaat worden.” Die verwachting werd door HEMA-topman Tjeerd Jegen bevestigd maandagochtend in een interview met BNR, net als dat er andere gesprekken gaande zijn over een eigenaar na de huidige schuldeisers.

Blokker als overnamekandidaat

De vraag stellen is hem beantwoorden, en Molenaar komt met Blokker-eigenaar Mirage Retail Group als gehoopte overnamekandidaat. ,,Daar hoop ik op. Die twee kunnen samen het middensegment van de winkelstraat bedienen en elkaar versterken. Dan heb je de no nonsense winkel Blokker en de conceptenwinkel HEMA waar vooral vrouwen naartoe gaan omdat ze het geheel zo prettig vinden. Dus niet alleen de producten, maar ook de vormgeving.''

De naam van de Blokker-eigenaar komt zeker niet uit de lucht vallen. Topman Michiel Witteveen heeft afgelopen week nog bevestigd een bod te hebben uitgebracht op HEMA. Dat was voor het nieuws dat de schuldeisers de controle van het bedrijf overgenomen hebben.

Een Blokker-HEMA-combinatie past volgens Molenaar precies in de toekomst van de winkelstraat in Nederland. ,,Dat zijn twee winkelketens die producten verkopen waarvoor je naar de winkel gaat. Daarbij kunnen ze e-commerce wel als ondersteunend kanaal gaan ontwikkelen voor HEMA, maar dan moet je echt denken aan het online bestellen van producten omdat deze in de winkel zijn uitverkocht.” Verdere online groei ziet hij niet gebeuren voor HEMA. ,,Dan zit je op een heel ander concurrentieveld met onder meer bol.com, Amazon en mogelijk Alibaba.”

Rooskleurige toekomst HEMA

In een interview met BNR gaf HEMA-topman Jegen maandagochtend aan de toekomst rooskleurig in te zien. ,,De schuld die we nu nog over hebben past bij een bedrijf als HEMA, die kunnen we betalen. Daarnaast zien we dat we afgelopen vier weken op bijna hetzelfde omzetniveau zitten als vorig jaar.” Daar ziet Jegen een positieve ontwikkeling in omdat de restaurants nog dicht zijn en de stationsvestigingen ook nog op een laag niveau draaien door de beperkte treinreizen.

Van het eerdere Lion Capital-avontuur heeft HEMA volgens Jegen geleerd. ,,Onze Raad van Commissarissen en directie hebben daar van geleerd. Als we het proces (naar een nieuwe eigenaar, red.) starten, dan gaan we dat super zorgvuldig doen.”