Nieuws Retail

Retailexperts Molenaar en Moers zijn het eens: verkoop Big Bazar uitstekende zet van Mirage Retail Group

De Mirage Retail Group (MRG) heeft met de verkoop van Big Bazar aan BB Retail een verstandige keuze gemaakt. Dat vinden retailexperts Cor Molenaar en Paul Moers. De consument heeft volgens de twee behoefte aan herkenbaarheid en verkiest duurzaamheid boven discount. Het moederbedrijf van Blokker komt haar klanten met deze stap tegemoet.

Robbert Daalder 27 oktober 2021

Retailexperts molenaar moers unaniem verkoop big bazar mirage retail group blokker

Big Bazar maakt niet langer onderdeel uit van de Mirage Retail Group. Foto: Shutterstock.

,,Blokker is duidelijk met een kwaliteitsslag bezig”, begint Molenaar. ,,Dat zagen we eerder al in de reclame-uitingen en de winkelinrichting en nu dus ook steeds duidelijker is het assortiment. Ik kan mij best goed voorstellen dat ze met de goedkopere artikelen en de agressieve reclamevoering van Big Bazar in de maag zaten. Dat is neigt toch iets meer naar het segment van Action.”

Blokker heeft geen zin meer in een prijzenslag

De retaildeskundige schat in dat Blokker de prijzenslag met andere prijsvechters niet langer wenst aan te gaan. Meer aandacht voor duurzaamheid en kwaliteit is daarin leidend. ,,De klant wil weten waar Blokker nu voor staat. MRG ziet dat ook en creëert die herkenbaarheid op deze manier. Big Bazar was altijd een ideale partij om de goedkopere en kwalitatief mindere producten bij weg te zetten. Een soort Blokker-outlet. Alles wat afkomstig was uit oude assortimenten ging die kant op. Van die oude producten zijn ze nu blijkbaar af en dus volgt er een scheiding van Big Bazar.”

"Met Blokker, Intertoys, BCC en MINISO heeft MRG nu vier ketens die allemaal een duurzaam verhaal kunnen vertellen met kwalitatief goede producten. Je kunt Big Bazar dus prima missen"

Paul Moers, retailexpert

Geld uit Big Bazar kan gebruikt worden voor toekomstige investeringen van MRG

Paul Moers haakt daar als mede-retailexpert gretig op in door zich hardop af te vragen hoe het toch mogelijk is dat sommige bedrijven nog steeds geen oog hebben voor klimaatverandering. ,,Voor al dat discountgedoe is in deze wereld geen plaats meer. Met Big Bazar aan boord kom je nooit tot een duurzaam model en dus doet MRG er goed aan om er afscheid van te nemen. Met Blokker, Intertoys, BCC en MINISO heeft het nu vier ketens die allemaal een duurzaam verhaal kunnen vertellen met kwalitatief goede producten. Je kunt Big Bazar dus prima missen en het geld dat met de verkoop gepaard gaat, gebruiken voor eventuele toekomstige investeringen. Met de huidige ketens heeft MRG overigens ook goede online opties. Op dat vlak wenst deze retailgroep een slag te maken. Iets dat met discount niet gaat lukken.”

Zowel Moers als Molenaar spreken van een goede zet van MRG. Molenaar: ,,De retailmarkt wordt op deze manier steeds duidelijker. Blokker specificeert haar assortiment en gaat zo mee in de opkomst van de niche. De retail telt steeds meer speciaalzaken en zelfs de grote ketens doen daar aan mee. Kijk maar eens naar H&M, dat zich in de winkelstraat steeds verder opsplitst in doelgroepwinkels. Ze hebben winkels speciaal voor vrouwen, maar voor alleen voor mannen of kinderen zijn ze er ook. Voor kwalitatief goede huishoudproducten ga je naar Blokker, goedkope spullen koop je ergens anders.”

Lees ook: ‘Iedereen riep dat ik gek was geworden door Blokker Holding te kopen. Kijk waar we nu staan’

Moers verwacht dat veel ketens in november omvallen zodra staatssteun stopt

,,Hoe de toekomst van MRG er nu uitziet?”, herhaalt Moers de vraag. ,,Dat is lastig in te schatten. November wordt een interessante maand omdat veel ketens zullen omvallen zodra de overheidssteun stopt. Wellicht zitten daar partijen tussen die interessant zijn voor MRG. Als ik in hun schoenen stond, zou ik mij nu eerst focussen op de beursgang die eraan zit te komen. Zorg dat die goed wordt neergezet en maak de ketens die je nu hebt toekomstbestendig.”

BB Retail gaat voor de nieuwe prijsvechters die aan de onderkant van de retail binnenkomen'

Hoewel Molenaar niet bekend is met BB Retail en oprichter Heerke Kooistra, zegt hij wel te begrijpen dat er een dergelijke retailgroep is opgezet. ,,BB Retail zal alle prijsvechters die aan de onderkant van de retail binnenkomen gaan overkoepelen. Ik kan mij zo voorstellen dat men de backoffice dan bij één partij onderbrengt om het aan de voorkant onder verschillende namen met diverse uitstralingen te verkopen. Het is afwachten hoe zich dit exact laat vormgeven.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws