Nieuws Retail

Bier van eigen gerst: een unicum van Serge en Sebastiaan Poppe

Lokale bierbrouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar een bier brouwen van eigen gerst, dat is een zeldzaamheid. Serge en Sebastiaan Poppe uit Wolphaartsdijk doen het wel en met succes.

Peter Urbanus 2 mei 2023

Serge sebastiaan poppe Wolphaartsdijk wolpha speciaalbier

Serge (l) en Sebastian Poppe verbouwen gerst voor hun eigen blonde bier Wolpha. Foto: Marcelle Davidse

Sinds 2021 verbouwen de broers Poppe gerst in Wolphaartsdijk voor hun eigen blonde bier Wolpha. Ze laten de gerst vermouten (het graan geschikt maken om ermee te brouwen) bij Hof ten Dormaal in het Belgische Haacht. Daarna brouwt Brouwerij Boelens in Belsele er een blond bier van. De verkoop loopt zo goed dat ze vooruit moeten plannen, vertelt Sebastiaan Poppe (36) bij PZC.

Oude tractoren brengen de twee broers op een idee

Het idee om brouwgerst te verbouwen kwam niet uit de lucht vallen. Al enkele jaren knappen de broers - die allebei in de techniek werken - hobbymatig oude trekkers op. ,,We begonnen met het opknappen van een oude Porsche dieseltractor”, zegt Serge (30). ,,Die stond hier bij een boer weg te roesten.” Op een zeker moment wilden ze ook wat doen met die oude tractoren.

Ze kozen ervoor op kleine schaal brouwgerst te verbouwen en oogsten. Geen onlogische gedachte, want vader Rens Poppe is een fervent amateur bierbrouwer. Voor zover de broers weten, verbouwt alleen Bierbrouwerij De Groene Wereld in Steenbergen ook zelf zijn gerst. Aanvankelijk verbouwden Serge en Sebastiaan de gerst op grond die ze konden pachten van de kerk in Wolphaartsdijk. Inmiddels kunnen ze een groter perceel van een buurman gebruiken.

Lees ook: Gebrouwen door Vrouwen: Do (34) en Tessel (32) krijgen liefdesbrieven voor hun bier

Wintergerst vs zomergerst

De broers verbouwen wintergerst, een minder voor de hand liggende variant. Meestal wordt voor de bierbrouwerij zomergerst gebruikt, volgens Sebastiaan. ,,Dat vraagt ook een andere werkwijze bij het mouten.”

Om van gerst bier te kunnen maken, moet het graan eerst worden gemout. Dat betekent dat de gerst wordt geweekt en gaat ontkiemen, waarna de gerstemout weer wordt gedroogd en het ontkiemingsproces stopt. Pas dan is de gerst geschikt voor het brouwproces. Het is niet iets dat je zomaar thuis kunt doen. Bovendien vergt het veel deskundigheid.

Lees ook: Jonge Utrechtse bierbrouwers achter Eleven starten crowdfunding 2.0

Toegankelijk bier

Na een rondgang langs verschillende mouterijen viel de keuze van Serge en Sebastiaan op Hof ten Dormaal in het Belgische Haacht. Die kan ook al kleinere hoeveelheden gerst vermouten. Het moutproces duurt ongeveer een week. Mooi is ook dat Hof ten Dormaal de gerst zeeft op grootte en het restant weer aan de eigen koeien voert. In 2021 werd 700 kilogram gerst geoogst. Vorig jaar ging het al om 2500 kilo gerst en hielden de broers een groot oogstfeest in Wolphaartsdijk, met bier en oude trekkers van het Trekkermuseum in Nisse.

Brouwerij Boelens in Belsele brouwde vorig jaar met het mout van de Zeeuwse broers de eerste 500 liter van het blonde bier Wolpha. Een blond bier met 7,5 procent alcohol. ,,Een toegankelijk bier”, licht Sebastiaan toe. Het was gauw uitverkocht. ,,We hadden niet gedacht dat het zo snel zou gaan”, lachen de twee. Inmiddels is er meermaals gebrouwen. Het bier is nu te koop bij horeca, winkels en campings in en rond Wolphaartsdijk, maar ook bij enkele slijterijen op Zuid-Beveland en Walcheren.

Lees ook: Jonge ondernemer Stephanie (22) wil met haar suikervrije cocktails marktleider worden

Jaarlijkse dubbelcijferige groei

Na het Delta Bierfestival in Goes nam de belangstelling opnieuw toe. ,,Het begint redelijk wat werk te worden”, geven de broers toe. Ook zijn er nieuwe glazen met logo en viltjes uitgebracht. ,,Ieder jaar willen we wat meer gerst verbouwen”, zegt Serge. Doelstelling voor dit jaar is 7 ton. De wintergerst is gezaaid in oktober en staat nu ongeveer kniehoog.

Op 29 juli houden de broers opnieuw een oogstfeest in Wolphaartsdijk. Op 19 en 20 mei zijn ze ook op het Abdij Bier Festival in Middelburg te vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws