Nieuws Retail

Moederbedrijf van Steps en Miss Etam vraagt faillissement aan

FNG, het Belgische moederbedrijf van onder meer Miss Etam en Steps, heeft faillissement aangevraagd in België. In Nederland is uitstel van betaling aangevraagd. Een eerdere poging om nieuwe financiering te zoeken voor de groep is niet gelukt. Volgens het bedrijf zijn er verschillende partijen geïnteresseerd om bepaalde onderdelen van FNG over te nemen. Bij FNG werken zo’n drieduizend mensen.

Bonne Kerstens (AD) 30 juli 2020

Miss etam faillisement retail

De onderneming kampte al langer met financiële problemen, die werden verergerd door de lockdownmaatregelen tegen het coronavirus, meldt het AD. Nu banken hebben aangegeven niet met extra geld over de brug te willen komen, hebben verschillende vennootschappen van de modegroep faillissement aangevraagd. FNG leed in 2019 een nettoverlies van 292 miljoen euro, terwijl het bedrijf 734 miljoen euro aan schulden heeft. Dat is dan nog zonder rekening te houden met de coronacrisis.

Naast Steps en Miss Etam vallen ook ketens als Claudia Sträter, Expresso en Promiss onder FNG. Het bedrijf is actief in België, Nederland en Zweden.

Het is de bedoeling dat de winkels van FNG voorlopig openblijven, zegt een woordvoerder. Daar voegt hij aan toe dat het nog maar de vraag is of werknemers zin hebben naar het werk te komen, nu ze hun baan dreigen te verliezen. Woensdag legde personeel van schoenenketen Brantano in België al spontaan het werk neer toen uit een te vroeg verstuurde jaaropgave duidelijk werd dat er een bankroet op komst was.

Lees ook: Retailsector voorspelt: binnen twee jaar sluit kwart non-food winkels

Boekhouding

Naast de financiële problemen door de coronacrisis was er de afgelopen maanden ook toenemende kritiek op de boekhouding van FNG. Door veel overnames zit het concern diep in de schulden. Ook krijgt het zijn jaarcijfers over vorig jaar niet goedgekeurd, doordat van meerdere transacties de achterliggende documentatie kwijt of onvolledig is.

Door in Nederland niet voor een faillissement maar voor uitstel van betaling te gaan, hoopt FNG een deel van zijn activiteiten voort te zetten. Uit de eerste aankondiging van de surseance werd niet direct duidelijk om welke onderdelen het zou gaan. Voor de moedermaatschappij van FNG en de Zweedse activiteiten, die vooral bestaan uit de vorig jaar overgenomen onlineverkoper Ellos, is geen faillissement of uitstel van betaling aangevraagd.

Steps

In januari werd al bekend dat het grootste deel van de kledingwinkels van Steps en alle winkels van Promiss in Nederland dicht zouden gaan. Het Belgische moederbedrijf was toen van plan de kleding van de twee merken alleen nog via webwinkels verkopen.

Kledingmerk Steps bestaat al ruim veertig jaar. Het merk is actief op zowel de Nederlandse als Belgische markt via de eigen webshop en online marktplaatsen als Zalando en Wehkamp. De modeketen kwam in 2014 in handen van FNG. Miss Etam werd in 2015 door FNG gekocht, nadat de Miss Etam Group in april van dat jaar failliet ging. Honderd overgebleven winkels maakten onder FNG een doorstart.