Nieuws Retail

Supermarkteigenaar uit Deventer verbouwt winkel. Doel: 3000 klanten per dag

Supermarkteigenaar Hans Kok heeft zijn winkel in Deventer verbouwd, schrijft de Stentor. Het vernieuwde filiaal van Jumbo is qua oppervlakte al gegroeid, nu het aantal klanten en de omzet nog. Een kijkje in de keuken van Kok aan de hand van vijf cijfers.

Bas Klaassen | Foto: Ronald Hissink 30 november 2017

Jumbo Ronald Hissink

1.700 vierkante meter

De winkel van supermarkteigenaar Hans Kok is van een vloeroppervlakte van 1.100 vierkante meter naar 1.700 vierkante meter gegaan. 600 vierkante meter terreinwinst dus. Die winst is besteed aan een ruimere opzet van de winkel, maar de super heeft ook allerlei nieuwe voorzieningen. Zoals een heel horecaplein met verse pizza, sushi en dagelijks afgebakken brood.

En een zithoek, volgens Kok de grootste van Deventer. De zaak is niet de grootste van Deventer: bijvoorbeeld de AH op Keizerslanden is met 2.800 vierkante meter vloeroppervlakte een heel stuk groter.

Lees ook: Pulitzer Hotel: Nieuwe start na grondige verbouwing

3.000 klanten

Gemiddeld komen er zo'n 3.000 klanten per dag in de Jumbo van Kok. Op zondagen misschien wat minder, op zaterdagen wat meer. Da's heel wat, vindt Kok. ,,Zeker aangezien dit na de overname van C1000 tijdelijk een kwastwinkel was: rood werd geel door een likje verf, maar verder gebeurde niet veel.'' Met de nieuwe voorzieningen in zijn winkel hoopt Kok straks nog meer klanten te trekken, zeker als de verbouwing van het winkelcentrum is afgerond.

13 tot 25 euro

Dat is de gemiddelde besteding per klant. Wat klanten precies uitgeven bij een bezoek aan zijn zaak vertelt Kok uit concurrentie-overwegingen liever niet. ,,Dan kun je zo mijn complete omzet uitrekenen.'' Maar klanten geven volgens hem landelijk gemiddeld zo'n 13 tot 25 euro uit in de supermarkt. ,,Wij zitten daarbij behoorlijk aan de hoge kant van die schaal.'' Omdat hij met zijn Jumbo nu nóg meer inzet op vers, maar ook op horeca, hoopt hij daar nog wat bovenop te doen.

15 kilometer

Grootste afstand tot de klant. De Jumbo verdient zijn geld vooral aan de inwoners van Colmschate-Noord en -Zuid. Ook De Vijfhoek is een belangrijke inkomstenbron. Maar klanten komen mede door de bereikbaarheid ook van verder weg: de dorpen in de gemeente zijn volgens Kok ook vaak klant. ,,En een deel komt ook uit Holten, vijftien kilometer verderop. We hebben ook opvallend veel klanten uit Okkenbroek, waar we bezorgen op het platteland.''

9 keer

Even geturfd: in een kwartier wordt supermarkteigenaar Hans Kok negen keer aan zijn jasje getrokken door klanten. Meestal gewoon met complimenten en felicitaties. Kritiekpuntjes zijn er ook. Zo vraagt een oudere dame of er niet wat plantenbakken voor de zithoek kunnen: dat helpt tegen de tocht. Kok belooft ernaar te kijken. Even later trekt hij een stuk plastic van een splinternieuwe prullenbak. ,,Dat moest er nog af. Die verbouwing is dan wel klaar, maar zo zijn er nog allerlei kleine dingetjes.''