Nieuws Retail

Vijf jaar na V&D: hoe het warenhuis nog steeds deel uitmaakt van ons leven

De feestmaanden waren tot vijf jaar geleden de drukste tijd van het jaar voor V&D. De roltrappen middenin de panden brachten het winkelpubliek van de damesmode naar de kinderafdeling tot aan de kerstartikelen en het restaurant La Place. ‘The place to be’ voor jong en oud. Maar eind 2015 ging de winkelketen failliet. Alle panden kwamen leeg te staan, zo ook in Den Haag. Het personeel van toen is het warenhuis nog niet vergeten.

Irene van Oosten (AD) 4 november 2020

VD failliet vijf jaar later

Oud-medewerkers V&D Annemarie Salfischberger en Özer Korkmaz voor de voormalige V&D in de Grote Marktstraat in Den Haag. Foto's: Frank Jansen

Dat geldt bijvoorbeeld voor oud-collega’s Annemarie Salfischberger (66) en Özer Korkmaz (26), die met een grote glimlach terugdenken aan die tijd. Zij waren actief in de voormalige V&D-vestiging in het centrum van Den Haag.

,,Het was de mooiste tijd uit mijn leven. Ik kan er een boek over schrijven”, vertelt Annemarie Salfischberger, die bijna 45 jaar aan de Grote Marktstraat heeft gewerkt, in het AD. ,,Ik kwam binnen als 17-jarig meisje voor een vakantiebaan bij de administratie. Dat beviel mij zo goed dat ik in vaste dienst ben gekomen. Ik heb zelfs de oude Dreesmann nog gekend, niet te geloven.”

Foto onder: Özer Korkmaz

Lees ook: V&D: redt oude winkelgigant het als online marktplaats dan wel?

Özer Korkmaz was 16 jaar toen hij begon als weekendhulp. Later groeide hij door tot assistent floormanager op de tweede verdieping, de herenmode. ,,Als verkoopmedewerker gaf ik de Haagse werkende mannen, en zélfs ministers, advies over overhemden, colberts en ondergoed.” Op de werkvloer werd gedold. Na sluitingstijd kwamen de koffers voor de kofferrace tevoorschijn, die de dag erna weer in de etalage stonden. ,,We waren een hecht team. Dat zijn we nog steeds.”

,,Ach ja, Özer, wat een lieverd is dat”, zegt Salfischberger als ze de naam van haar ex-collega hoort vallen. ,,Mijn laatste jaren werkte ik als receptioniste. Veilig achter de schermen, waar ik administratiewerk deed. Dat was ook de plek waar het personeel binnenkwam. Ik heb daar heel wat huilende jongens en meiden in mijn armen gehad. Nu nog word ik door oud-collega’s ‘mams’ genoemd. Zij waren mijn kinderen.”

Historie V&D

De zwagers Willem Vroom en Anton Dreesmann, die ook in onze Ondernemerscanon terug te vinden zijn, openden in 1887 het eerste filiaal in Amsterdam. Al snel volgden Rotterdam, Den Haag en andere grote steden.

In 1937 bestond het bedrijf vijftig jaar. Willem en Anton waren overleden. De tweede en derde generatie namen de leiding over.

Vanaf 1945 werd de macht van het familiebedrijf steeds meer uit handen genomen door centralisatie en onderlinge fusies.

In 1996 volgde de beursgang. De status ‘familiebedrijf’ verdween.

Sinds de overname van Sun Capital in 2010 daalde de omzet van V&D. Er werd geen enkel jaar winst geboekt.

Het einde van V&D kwam in zicht. Op 31 december 2015 werd het bedrijf failliet verklaard.

Sinds 2018 is V&D weer actief met een eigen webshop.

Het contact tussen ‘mams en kinderen’ is nooit verloren gegaan. Via de gezamenlijke groepsapp spreken ze elkaar regelmatig. ,,Voor corona dronken we wekelijks een kopje koffie en gingen daarna door naar de kroeg. Dat gaan we voortzetten”, zegt Korkmaz.

Het gezicht van de V&D

Salfischberger was hét gezicht en dé stem van dit V&D-filiaal. ,,Ik regelde het omroepsysteem. Ik was berucht en beroemd daar. Als vaste klanten mij nu tegenkomen op straat, maken we altijd een praatje. ‘Mag ik een foto met u?’ vragen ze dan, zó schattig. We missen elkaar.”

De abrupte sluiting van het bekendste warenhuis in Nederland had veel impact op het leven van de twee oud-medewerkers. Korkmaz: ,,Ik was verdrietig en anderzijds boos, een rollercoaster van emoties. Ik ben niet zo’n jankerd, maar wat heb ik gehuild. Met mijn hand op het hart, ik ben nog nooit met tegenzin naar mijn werk gegaan.‘’ ,,Ik vond het zo zonde dat V&D naar de gallemiezen ging”, vult de 66-jarige gepensioneerde aan.

Foto onder: Annemarie Salfischberger

De ex-collega’s kijken terug op een fijne tijd. ,,De grote V&D-familie in het centrum van Den Haag blijft voor altijd in mijn hart”, vertelt Salfischberger. ,,Ik denk vaak terug aan de gekke fratsen die ik heb meegemaakt”, zegt Korkmaz, die begint te lachen. ,,Als verkoopmedewerker heb ik twee klanten betrapt op geslachtsgemeenschap in een pashokje. Toen ik beleefd vroeg of zij het hokje wilden verlaten, kwam de man met een T-shirt naar buiten en zei: ‘Hier, het paste niet’. Het was een gekke, maar ontzettend leuke tijd. Een georganiseerde chaos.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.