Nieuws Retail

Ambitie sterker dan crisis: Van der Weijden lanceert kledinglijn in onzekere retailwereld

Beginnen met een nieuwe onderneming in tijden van crisis; ga er maar aan staan. Je zou denken dat Vincent van der Weijden zich met zijn nieuwe kledingmerk Alter Ego in een bijzonder onzekere retailwereld stort, maar een ware passie voor leer en blind vertrouwen in eigen smaak maken dat hij juist in de vijfde versnelling zijn doel achterna gaat. ,,Het is niet zo dat de wereld ophoudt te bestaan. Mensen zullen altijd mooie dingen willen blijven kopen.”

Robbert Daalder | Foto's: Marco Bakker 17 september 2020

Alter ego vincent weijden kledinglijn

Vincent van der Weijden geniet na de oprichting van Alter Ego weer van zijn bestaan als mode-ondernemer.

De rock ’n roll lifestyle is een inspiratiebron voor Alter Ego en heeft het hart van onze identiteit gevormd. De muziekstijl uit de jaren ’50 en ’60 gaf men het gevoel vrij te zijn en zichzelf op een nieuwe manier te kunnen uiten. In deze tijd ontstonden nieuwe hair-do’s en outfits. Dé outfits waar Alter Ego van houdt. Wij zoeken de rauwe randjes op zonder overdadig te worden en maken nieuwe herinneringen.

Naadloze aansluiting op het pad van Van der Weijden

Dit stuk tekst vormt een alinea in het persbericht dat Alter Ego recent rondstuurde. Het is de heldere filosofie achter het kakelverse merk, dat zich vooral laat kenmerken door leren en suède kledingstukken. Maar wie dit terugleest na een gesprek te hebben gevoerd met Van der Weijden, komt ook tot de conclusie dat het naadloos aansluit op het pad dat deze ondernemer momenteel bewandelt.

Lees ook: Zo laat Nikkie Plessen haar mode-imperium tot grote hoogte groeien

Alter Ego geeft Van der Weijden in zakelijk opzicht zijn identiteit terug. Het geeft hem opnieuw de vrijheid van ondernemen en biedt hem de mogelijkheid om zichzelf op een hernieuwde manier te kunnen uiten. De verse herinneringen stapelen zich inmiddels al op.

,,De liefde voor leer en suède is er al mijn hele leven. Als kleine jongen ging ik tweedehands winkels af om mooie leren of suède jackets te vinden. Het heeft iets iconisch, of je het nou hebt over het rode leren motorjacket van Michael Jackson, de jasjes van mijn style hero David Bowie of Fonzie van de serie Happy Days. Het heeft mij altijd gefascineerd.”

"Ik ben van mening dat je vijftig procent van je tijd moet besteden aan dingen waar je hart sneller van gaat kloppen. Daar maak je namelijk ook het verschil mee"

Vincent van der Weijden, oprichter Alter Ego

Dat leidde ertoe dat Van der Weijden zo’n vijftien jaar geleden medeoprichter van Goosecraft werd. Dit merk in leren jassen werd een grote hit. Mooi natuurlijk, al zorgde die groei er echter wel voor dat hij zijn handen vaak vol had met zaken waar hij lang niet altijd gelukkig van werd.

Tijd om weer te genieten van collecties maken

,,Natuurlijk hoort dat erbij als je een groothandel met 35 medewerkers hebt en zaken doet met 1.200 retailers. Ik ben alleen wel van mening dat je vijftig procent van je tijd moet besteden aan dingen waar je hart sneller van gaat kloppen. Daar maak je namelijk ook het verschil mee. Mijn voormalig compagnon en ik zijn inmiddels onze eigen weg gegaan en nu ik Alter Ego heb, kan ik weer ontzettend genieten van collecties maken. De tijd is er weer!”

Lees ook: Topmarketeer voor Girav: 'Ik word het merk waarvoor ik werk'

Los Angeles de grote inspiratiebron voor Van der Weijden

Het doet hem goed om zélf het hele proces te doorlopen. ,,Dan heb ik het over het uitzoeken van het juiste leer, die ene mooie ritssluiting vinden en met een retailer praten over een knoop die té shiny is of juist niet. Wat dat betreft is het ontzettend jammer dat we nu met reisbeperkingen te maken hebben. Normaal gesproken ga ik twee keer per jaar naar Los Angeles, dé stad met een goede mix tussen high-end fashion en een hele goede vintagecultuur. Pasadena is een voorstad van LA en daar heb je een soort vlooienmarkt waar werkelijk alles vintage is. Meubels, kleding, noem maar op. Dat begint om vijf uur ’s ochtends en dan loop ik daar met mijn jetlag, een veel te grote koffiemok en een zaklamp op zoek naar inspiratie voor mijn toekomstige kleding. Ik doe daar ideeën op voor een heel jaar.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Van der Weijden: honderd procent geloof in eigen concept

Van der Weijden voelt zich duidelijk weer als een vis in het water. Het valt te prijzen dat hij doet waar hij gelukkig van wordt. Bij het moment waarop hij dat doet, kun je echter je vraagtekens zetten. Toch? ,,Spannend is het zeker. Ik ben in de derde week van januari begonnen met Alter Ego en mijn vrienden vroegen mij of het nou wel zo verstandig was om dit door te zetten met alle problematiek die op komst was. ‘Dat weet ik niet’, zei ik tegen ze, ‘maar ik ga het wel doen’. Als ik ergens in geloof, dan ga ik er volledig voor. En dat is nu niet anders.”

,,Ik kan geen dingen verkopen die ik zelf niet mooi vind. Doe ik dat wel, dan gaat het mis in mijn hoofd. Ik vertrouw op mijn smaak. We weten niet hoe lang deze crisis gaat duren, maar het is niet zo dat de wereld ophoudt te bestaan. Mensen zullen altijd mooie dingen willen blijven kopen, daar ben ik van overtuigd en daarom ga ik ervoor met Alter Ego. Het is mijn doel om straks eerst de Benelux en Duitsland te veroveren. Daarna volgt de rest van de wereld.”

"Investeer in jezelf, benut je netwerk en onthoud goed dat we elkaar juist in deze tijd moeten helpen"

Vincent van der Weijden, oprichter Alter Ego

Iets dat hij hoopt te bereiken door eerst zijn 45 retailers door heel Nederland op handen te dragen. Het draait allemaal om goede service, verzekert hij. ,,Het moet niet zo zijn dat ik mijn spullen bij de betreffende winkel neerleg en we over een half jaar weer eens contact hebben over de gedraaide omzet. Samen met de retailer wil ik er een succes van maken. Dat begint met een mooi product in combinatie met een eerlijke retailprijs, een sterke identiteit en uiteraard goede marges. Daarnaast kunnen retailers altijd meedenken over kleuren of andere details in mijn kleding.”

,,Ik houd nauw contact met de retailers. Zelfs op zaterdagochtend via de app. Ik kom de winkels bekijken en denk mee over de juiste presentatie, we verzorgen salestrainingen voor het personeel dat Alter Ego gaat verkopen en nemen retailers altijd mee in de marketing van het merk. Denk hierbij alleen al aan tags op social media bij promoties en successen. Doe je dit goed, dan is er altijd ruimte voor een kledinglijn zoals deze.”

Lees ook: Nicolette van Dam over ondernemen, gasten en slimme marketing

Van der Weijden volgt zijn hart en dat is meteen de belangrijkste tip die hij zijn collega-ondernemers meegeeft. ,,Je hebt alleen succes als je er alles ingooit. Waarom wordt iemand een goede voetballer? Omdat hij bereid is te investeren in zichzelf. Hij doet er alles aan om beter te worden. Het gaat niet vanzelf. Wees eerlijk tegenover jezelf en verzamel kennis om je heen zodra je met belangrijke zaken te maken krijgt waar je niet goed in bent. Benut je netwerk en onthoud goed dat we elkaar juist in deze tijd moeten helpen.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.