Nieuws Actueel

Richard Branson: frustratie is de sleutel tot zakelijk succes

Waarom zou iemand een onderneming starten? Het is een vraag die topondernemer Richard Branson zichzelf stelde naar aanleiding van VOOM, een jaarlijkse wedstrijd waarbij ondernemers hun ideeën kunnen pitchen. Volgens Branson is frustatie vaak de motivatie van een ondernemer.

Ezra Hakze | Foto: ANP 26 juni 2018

Branson frustatie ondernemers

Ondernemers, hoe verschillend ook, hebben een hoop gemeenschappelijk. Dat schrijft Branson naar aanleiding van de wedstrijd in een blog op de website van zijn bedrijf, Virgin Group. Na wat gesprekken met collega’s en juryleden van de pitch, kwam Branson tot de conclusie dat frustatie een belangrijke katalysator voor ondernemers is.

Mogelijkheden zien

Bij Jurylid Richard Reed was een vernederende ervaring in een hondenvoerfabriek de aanleiding voor zijn ondernemerschap. In de fabriek moest de Engelse investeerder en zakenman hondenkoekjes die van de lopende band vielen van de grond pakken, voor het luttele bedrag van twee pond per uur. Toen Reed zijn baas vroeg of hij hiervoor een veger mocht gebruiken, antwoordde zijn werkgever: ,,Jij bent zelf de veger, vriend.''

Voor jurylid Sophie Morgan leidde een heftig auto-ongeluk tot een eigen onderneming. Aangezien ze niet tevreden was met de huidige rolstoelen, richtte ze verschillende ondernemingen op om haar problemen op te lossen. ,,Het draait allemaal om je mindset. In plaats van obstakels, moet je mogelijkheden zien,'' aldus Branson.

Lees ook: Waarom je volgens Richard Branson mensen met dyslexie aan moet nemen

Sporten en ondernemen

Sir Mo Farah, een olympisch athleet en medewerker van de Virgin Group, ziet tenslotte overeenkomsten tussen sporten en ondernemen. In beide disciplines is goed omgaan met je frustaties van groot belang. Je zult te maken krijgen met teleurstellingen, maar als je hier lessen uit leert, zullen je prestaties alleen maar verbeteren, aldus Farah.

,,Wat je ook doet, of het nu marathons lopen of ondernemen is; laat je altijd inspireren door je frustraties,'' sluit Branson zijn betoog. ,,Hierdoor word je succesvoller en zul je bovendien meer plezier beleven aan de weg naar het succes.''