Nieuws Actueel

Rijke toerist laat Europa links liggen

Veel toeristische trekpleisters in de hoofdstad signaleren het al: de toerist van buiten Europa blijft vaker weg. Amsterdam Marketing, de organisatie die de hoofdstad in binnen- en buitenland promoot, onderschrijft dat. Met name vakantiegangers die wat meer te besteden hebben haken af, zegt woordvoerder Machteld Ligtvoet. „We horen het van al onze high-endcliënts, de 4-, 5-sterren hotels en de luxe-attracties. Er zijn minder boekingen uit Azië en Amerika of ze bellen af.”

Victor Schildkamp en Peter Winterman 26 juli 2016

Amsterdam links liggen

Het Amstel Hotel ziet het aantal Amerikaanse bezoekers dit jaar met zo’n 20 procent dalen. Ook Okura meldt een daling, maar geeft geen cijfers. In Amerika geldt deze zomer een reiswaarschuwing voor Europa. „En Amerikanen zitten in de top-3 van buitenlandse bezoekers van Amsterdam”, zegt Ligtvoet. „Dit is sinds Parijs en Brussel gaande. En de recente aanslagen in Nice en Duitsland maken het er niet beter op.”

De aanslagen in Brussel waren een omslagpunt. „Sindsdien zien we een dip in de komst van Aziaten en Amerikanen”, zegt Nicole de Klerk van Tours & Tickets, dat jaarlijks 3,5 miljoen excursies verkoopt. „Vooral Aziaten maken georganiseerde groepsreizen door Europa. Die trips worden afgeblazen. Ze denken toch dat Amsterdam naast Brussel ligt.” Een andere Amsterdamse trekpleister is diamantair Gassan Diamonds, goed voor zo’n 400.000 buitenlandse bezoekers per jaar. „Dat zal dit jaar minimaal 15 tot 20 procent minder zijn”, zegt David Bijlsma van Gassan. „In april en mei komen normaal gesproken Japanners graag, want die gaan dan ook naar de bollenvelden. Maar Japanners zijn nogal bang aangelegd, die hebben het massaal laten afweten.”

Ook het Rijksmuseum trekt minder Japanners: in mei vorig jaar kwamen er nog 4.000 Japanners kijken naar de Nachtwacht, afgelopen mei waren dat er 360. Van de Amerikanen en Chinezen die wel naar Nederland komen, weten meer de weg naar het museum te vinden. „Het aantal Amerikanen en Chinezen neemt inderdaad licht toe, waarschijnlijk doordat het Rijksmuseum internationaal sterk wordt aangeprezen”, zegt woordvoerder Jacobien Schneider. Buiten de hoofdstad merkt de Zaanse Schans, qua bezoekersaantallen (1,9 miljoen) een van de grootste attracties van Nederland, dat Aziaten minder komen. „En Aziaten maken 40 procent van het totaal aantal bezoekers uit”, zegt directeur Peter-Jan van Steenbergen. „We krijgen hier jaarlijks 300.000 Chinezen. Daar merken we een terugloop. Dit jaar zal dat zo’n 8 procent minder zijn.”