Nieuws Actueel

Ron Blaauw inspireert nieuwe Bistrobar Berlin

| Foto: Bert Beelen 22 januari 2016

Berlin Bistro

Bistrobar Berlin is deze week geopend aan de Daalseweg in Nijmegen en het thema is Berlijn, meldt De Gelderlander. Voorheen was het restaurant Bruut, twee weken is die zaak dicht geweest en nu is daar de bistrobar. Grijs en blauw op de muren, retrobanken tegen de muur, zeegroene tegels tegen de bar en industriële lampen aan het plafond.

Berlin is een zaak van Nijmegenaren Frank Goossens en Thijs van Gastel, maar met sterrenchef Ron Blaauw op de achtergrond als huisadviseur, zoals Blaauw het noemt. De Amsterdamse chef-kok leverde in 2012 zijn Michelinsterren in en ging verder met een simpeler en betaalbaarder concept. Hij wilde de drempel verlagen en terug naar de basis van het koken. Ron Gastrobar werd de naam van zijn zaak waar de gast gerechten kan bestellen die 15 euro per stuk kosten. Bistrobar Berlin gaat het op ook op die manier doen, maar hanteert een prijs van 10 euro per gerecht.

"De horeca verandert", zegt Goossens over de wil om een andere zaak te openen. "Het is niet meer dat mensen een voor-, hoofd- en nagerecht willen. Je wilt twee voorgerechten eten, of samen een gerecht delen, of aan het begin van de avond iets eten en tegen sluitingstijd nog iets. Uit eten gaan is veel meer dan een maaltijd, het is een mooie avond hebben waarbij je geen behoefte hebt aan spelregels of restricties."

Inspired by Ron BlaauwRon Blaauw heeft eigen zaken maar ook bedrijven waar hij zijn naam aan verbindt. Een enkele zaak zet Inspired by Ron Blaauw op de gevel, maar zover gaat het niet bij Bistrobar Berlin. Goossens en Van Gastel gingen bij hem eten, trokken de stoute schoenen aan en vroegen of hij geen rol kon spelen in de nieuwe Nijmeegse zaak. Dat resulteerde in een samenwerking waarbij Blaauw meedenkt over de kaart, het koken, de bediening. Eigenlijk alles.

De bediening liep twee dagen mee en de chef-kok Dick Tonissen heeft zes dagen meegelopen in de keuken van de Gastrobar in Amsterdam. "Het is heel simpel, als je in de keuken van een ander staat, sta je er toch een beetje bij als een stagiaire", zegt hij eerlijk. Maar de les die hij vooral meenam is koken met simpele producten, weinig handelingen en toch een mooi gerecht neerzetten.

De kaart van Bistrobar Berlin biedt twintig gerechten van 10 euro, een gin & tonic kaart, zestien wijnen per glas en bijzondere stukken rundvlees voor twee.