Nieuws Actueel

Ronaldo loopt op tapijten uit Schijndel

Wat hebben voetbalsterren als Cristiano Ronaldo, Andrés Iniesta, Paul Pogba en Wayne Rooney gemeen? Dat ze vanaf vrijdag 10 juni te zien zijn op het Europees kampioenschap in Frankrijk. Maar ook dat ze in de EK- weken lopen op Schijndels tapijt. Dat schrijft Brabants Dagblad.

Robèrt van Lith | Foto's: Pedro van de Ven, ANP & Marc Bolsius 2 juni 2016

Tapijt Schijndel2

Het Schijndelse bedrijf Carpet Making is namelijk verantwoordelijk voor de productie van tapijten met de logo's van het EK 2016, die in alle EK-stadions komen te liggen. En waarop de internationals lopen als zij het stadion binnenkomen en waarop zij staan opgesteld als het volkslied klinkt.

"Nederland heeft zich helaas niet gekwalificeerd voor het EK, maar wij wél", glimlacht directeur Pedro van de Ven (46), die het bedrijf samen met jeugdvriend Eric Schevers (46) runt. "Het is misschien kinderachtig, maar ik vind het wel gaaf dat al die sterren straks over ons tapijt lopen."

HaastklusHet telefoontje kwam half april. "Of wij bijna 2.500 vierkante meter aan geprint tapijt konden maken voor tien EK-stadions. Een prachtige klus natuurlijk, maar ook een ongelooflijke haastklus. Ons hele team - we werken hier met tien tot vijftien man - heeft volle bak gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. We hebben in het weekeinde doorgewerkt."

De blauwe tapijten liggen al inParijs en komen straks in de spelers-tunnels te liggen én op de velden. "In elke spelerstunnel ligt een tapijt van 57 meter lang. Daarop lopen ze naar het veld. En loodrecht op dat tapijt ligt op het veld nog eens een tapijt van twintig meter lang. Daar staan de spelers op een rij tijdens de volksliederen."

(Tekst loopt door onder de foto)

Rest de vraag hoe de UEFA in Schijndel terechtkwam. Van de Ven: "Wij werken geregeld samen met een interieurarchitect in Frankrijk. Hij is verantwoordelijk voor de inrichting van de stadions en benaderde ons voor de tapijten. Wij zijn redelijk uniek, omdat we ze in de meest aparte vormen kunnen snijden én kunnen beprinten."

Louis VuittonHet komt Carpet Making wel vaker op bijzondere opdrachten te staan. Zo maakte het bijna twintigjarige bedrijf, dat is gevestigd op industrieterrein Duin, tapijten voor onder meer het restaurant van Louis Vuitton in Parijs, het Kuifjemuseum in België en het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen.

Maar de EK-stadions zijn tot nu toe wel de 'hoofdprijs', vindt Van de Ven. "Ik ben zelf echt een voetballiefhebber, dus ik vind dit echt kicken."

En wie weet, gaan de twee compagnons nog met eigen ogen zien hoe de voetbalsterren paraderen op de Schijndelse tapijten. Van de Ven: "Ja, wij gaan natuurlijk wel proberen om het Europees kampioenschap nog een keer te bezoeken."