Nieuws Actueel

Rotterdamse camerahoes 'Easycover' blijkt wereldwijde hit

Geen tas, maar een strakke siliconenhoes om je spiegelreflexcamera. Een simpel idee, maar al tien jaar een gat in de markt.

JASPER MONSTER | Foto: Jan Kok 18 oktober 2016

Easy Cover

Tijdens een zakenreis een willekeurige elektronicawinkel in Tokio binnenlopen en een hele wand met je eigen product ontdekken. Voor veel Nederlandse ondernemers is dit een droom, voor eigenaren Edwin de Bruijn en Julien Kweldam van easyCover is dit al jaren de realiteit. ,,Het blijft leuk om te zien hoe ons product in andere landen gepresenteerd wordt", vertelt het duo aan het AD.

Dat er een markt is voor de 'covers' om de digitale camera's uit het hogere segment, is duidelijk. Inmiddels kunnen fotografen in zo'n zeventig landen over heel de wereld het product kopen.

Onderscheiden van de concurrentieHet ondernemersavontuur begon tien jaar geleden in de collegebanken van de Erasmus Universiteit, waar het duo elkaar leerde kennen tijdens hun studie Bedrijfskunde. ,,In eerste instantie maakten we hoesjes voor iPods en andere mp3-spelers", zegt De Bruijn. ,,Maar er kwam snel concurrentie, waarvan we ons wilden onderscheiden."

De stap naar vergelijkbare hoesjes voor digitale camera's was snel gezet. De wereldwijde contacten met producenten en distributeurs waren er immers al. Grote vraag was alleen: hoe zit het met de concurrentie in die sector? ,,Die was er niet en is er eigenlijk nog steeds niet", legt Kweldam uit. ,,Nadat de eerste proefmodellen binnen waren, zijn we rondjes gaan rijden en bij fotowinkels binnengestapt. De reacties waren zo positief dat we al snel begrepen iets unieks in handen te hebben."

BeschermlaagVoor een buitenstaander blijft het opmerkelijk dat nooit iemand op het idee is gekomen de ouderwetse, lompe cameratas te vervangen voor een 'tweede huid' als beschermlaag. ,,Het is logisch dat mensen dat denken en wij hebben er ook vaak genoeg aan gedacht", zegt De Bruijn. ,,Het belangrijkste bij dit product zijn het ontwerp- en productieproces. Op dit soort dure camera's zitten zo veel knoppen en schermen, dat het productieproces complexer is dan bij het hoesje van een mp3-speler."

Het bedrijf levert naast de hoezen meer accessoires. Bijvoorbeeld lenzentassen voor spiegelreflexcamera's van de merken Nikon en Canon, de twee grootste spelers op de markt. ,,Met die andere accessoires zijn we niet uniek, maar zo proberen we een zo compleet mogelijke lijn van producten te creëren. Daarnaast zijn we net begonnen met de eerste covers voor camera's van Sony."

Afzetmarkt vergrotenDe werkzaamheden van het tweetal zijn er voornamelijk op gericht de afzetmarkt te vergroten. De auto waarmee vroeger fotozaken werden bezocht, is inmiddels ingeruild voor het vliegtuig. ,,Er zit veel verschil in wat consumenten op verschillende plekken in de wereld willen. Zo willen klanten in het Westen vooral de zwarte hoes, terwijl in het Midden-Oosten vaker voor een kleur wordt gekozen. Waarschijnlijk is uiterlijk vertoon daar belangrijker. Wie onze producten voornamelijk kopen? Dat wisselt. Van professionele fotografen tot vogelaars."

GroeienHet duo zoekt nog steeds naar nieuwe producten die net zo'n gat in de markt zijn als de 'covers' tien jaar geleden waren. ,,We hopen met een oplossing te komen die de lenzen van de camera's nog beter beschermen. Het belangrijkste is dat we komende jaren geleidelijk blijven groeien. Rustig uitbouwen waar we nu mee bezig zijn. Dat doen we al vanaf het begin en dat gaan we niet ineens veranderen."