Nieuws Actueel

Royal Van Lent bouwt superjachten voor miljardairs

De jachtbouwer Royal Van Lent uit Kaag vertaalt dromen in megajachten. Opvallend genoeg is de grootste concurrent van dit bedrijf Royal Van Lent zelf, want diens jachten gaan nooit uit de vaart. Binnenkort start de bouw van een nieuwe werf in Amsterdam.

Stijn Tielemans, foto: Peter Franken 5 september 2016

Royal Van Lent 1

Geen wens is te gek. Bij ieder project maken we iets wat nog niet bestaat, zegt directeur Jan-Bart Verkuyl van Royal Van Lent. Een selfmade miljardair die uitkijkt over een baai, moet zijn drijvend paleis direct kunnen herkennen; alleen voor niet-geoefende kijkers zijn alle superjachten groot en glanzend wit.

Grootste jacht

Hoewel geen stijlelement wordt overgenomen, bepalen glazen panelen nu veelal het uiterlijk. Neem Hampshire II, waarvan de wijnkelder is voorzien van een voornaam onderwatervenster. Of het grootste jacht dat ooit in Nederland is gebouwd - Symphony van 101,5 meter - dat op het hoofddek een zwembad met glazen bodem heeft, waardoor feestgangers in de discotheek kunnen kijken naar de zwemmers boven hen.

Vader op zoon

Allebei gemaakt door Royal Van Lent. De twee droogdokken voor superjachten met een lengte tot 100 meter en twee scheepshellingen tot 65 meter op het Kaageiland leveren per jaar twee tot drie jachten af. Vakmensen werken per discipline beurtelings aan een jacht. Van Lent heeft 400 medewerkers op de Kaag. Het gros van de medewerkers woont op fietsafstand, vertelt personeelsmanager Mariëtte Ramondt. Een baan gaat vaak over van vader op zoon. Het bedrijf staat een sfeer van eensgezindheid voor. Zo mogen alle werknemers met partner een scheepsdoop meevieren.

Superjacht

De werf bouwt momenteel aan een superjacht van 73 meter waarop gasten kunnen overnachten in vipcabines, die aansluiten op de beachclub aan boord van het schip. De Voogt Naval Architects uit Haarlem maakt eerst een ontwerp. Dat kan tien jaar duren. “Net zo lang tot de klant denkt: 'Dit is het'. Hij moet erop vertrouwen dat een werfje aan de andere kant van de wereld werkelijkheid maakt van zijn droombeeld.''

Feadship

Met De Voogt en Koninklijke De Vries Scheepsbouw, werven in Aalsmeer en Makkum, opereert Van Lent sinds 1949 in Feadship. Deze combinatie met 2000 medewerkers staat wereldwijd in de top drie als het gaat om kwaliteit en het aantal gebouwde jachten, zegt Feadship-marketingdirecteur Farouk Nefzi.

Limiet

De lengte van de afgeleverde jachten is behoorlijk toegenomen. Van Lent spint daar garen bij. Omdat het 167-jarige familiebedrijf aan zijn limiet zit, neemt het niet meer klussen aan. Sinds de kredietcrisis halveerden orderportefeuilles van superjachtenbouwers internationaal. Uitspraken over klanten wil de werf niet doen. Wie wil weten uit welke landen de opdrachtgevers komen, hoeft maar naar de rijkenlijst van zakentijdschrift Forbes te kijken.

Techsector

Veertig procent van de clientèle keert regelmatig terug. Steeds vaker klopt de techsector aan. “Arabieren en gouden kranen: wij zien ze niet. Het zijn hardwerkende ondernemers die hun bedrijf groot hebben gemaakt en een stapje terug doen. Een jacht is een beloning.''

Tierlantijnen

Een miljoen euro per strekkende meter geldt als vuistregel voor de aankoopprijs, maar hoe meer tierlantijnen, hoe duurder. Volgens Verkuyl willen de vermogende klanten niet hun rijkdom tonen, maar kopen ze een manier om te ontsnappen aan alle drukte. De opdrachtgever komt niet alleen langs als zijn superjacht klaar is. Hij is zeer betrokken. Een bezoek aan de werf is een uitje. “Ze gaan bij Tante Kee eten en varen over de plassen. En ze vinden het geweldig om met hun jacht mee te fietsen als dat op transport gaat.''

Nieuwe werf

Met de Franse grootaandeelhouder - sinds 2008 het champagne- en handtassenconglomeraat Louis Vuitton Moët Hennessy - steekt de scheepsbouwer tientallen miljoenen in de bouw van een nieuwe werf in Amsterdam. Rotterdam was ook in beeld, maar de nabijheid van Kaag speelde een rol om toch voor Amsterdam te kiezen.

Behoud arbeidsplaatsen

De uitbreiding van het bedrijf werd door de 400 werknemers met applaus ontvangen, zegt directeur Jan-Bart Verkuyl van Royal Van Lent. Vooral omdat behoud van arbeidsplaatsen gegarandeerd lijkt. Verkuyl: "We hebben goed werk en een visie om dat zo te houden. Hier zullen we de waterkant aanpakken, het kantoor opfrissen en blijven we drie jachten bouwen. In Amsterdam één. Over twee jaar zijn we in staat om jachten tot 160 meter te bouwen.''

Gerelateerd nieuws:

Amsterdamse haven krijgt scheepswerf voor superjachten

Van kano op Urk tot superjacht in Monaco

Jachtenbouwer Amels uit Vlissingen bouwt schip van 2500 ton