Nieuws Actueel

Ruimere openingstijden binnenstad Roosendaal

Het definitieve besluit valt over enkele weken, maar het ziet ernaar uit dat per 1 oktober de binnenstadswinkels in Roosendaal op maandag en zaterdag langer open zijn, schrijft BN de Stem.

Franka van der Rijt (AD) 15 juni 2016

Openingstijden Roosendaal

In plaats van rond de middag zou het publiek op maandag al vanaf 09.30 uur kunnen shoppen, terwijl de winkels op zaterdag pas om 18.00 uur in plaats van 17.00 uur sluiten. Dat meldt Samantha van Rooij van de Roosendaalse binnenstadsdirectie.

Kansen"Verruiming van de openingstijden sluit aan op wat de klant wil. Hier liggen kansen. Het is buitengewoon jammer dat winkels op zaterdag al om 17.00 uur sluiten, terwijl er nog heel veel potentiële shoppers in het centrum rondlopen. Het is druk, maar de winkels gaan dicht. Dat is niet handig", zegt Van Rooij.

Extra omzetEen vergelijkbaar beeld op maandag: terwijl het publiek 's ochtends de binnenstad in trekt vanwege de weekmarkt, blijven (verreweg) de meeste winkels tot rond het middaguur dicht. Vandaar het idee om de winkels op maandag al vanaf 09.30 uur te openen: goed voor de ondernemers die extra omzet kunnen draaien; goed voor de klant die 's ochtends niet langer voor dichte deuren staat.

KoopzondagVan Rooij zegt dat het om een proef gaat van een half jaar. Onlangs meldde BN DeStem al dat ondernemers ook verruiming van de koopzondag overwegen: in plaats van alleen de laatste zondag in de maand voortaan elke zondag open. Die verruiming maakt deel uit van dezelfde proef per 1 oktober.

OndernemersDe binnenstadsdirectie, aangesteld om de uitvoering te begeleiden van de plannen van Riek Bakker, heeft overigens niet de illusie dat meteen álle ondernemers in het stadshart meedoen aan de proef. Maar Van Rooij hoopt wel dat steeds meer winkeliers aanhaken als ze zien dat het werkt.

Extra winkelpersoneelDe voorzet voor een mogelijke proef is in mei gegeven tijdens een brainstormsessie van ondernemers uit onder meer de Roselaar en de Nieuwe Markt. Volgens Van Rooij is toen afgesproken dat de ondernemers eerst voor zichzelf op een rij zetten of de verruiming organisatorisch te behappen is. "De kans is groot dat er bijvoorbeeld extra winkelpersoneel nodig is. Een paar uur langer open zijn, heeft meer voeten in de aarde dan op het eerste gezicht lijkt." Eind juni, begin juli wordt de knoop doorgehakt en is duidelijk of de proef per 1 oktober van start gaat.

HorecaDe Roosendaalse horeca juicht een verruiming van de winkeltijden in elk geval van harte toe, meldt Corné Oosterbos als voorman van Horeca Nederland in Roosendaal. "We praten met z'n allen graag over een bruisende binnenstad. Wat ligt er meer voor de hand dan shoppers langer in het centrum proberen te houden zodat ze ook blijven om een hapje te eten?", vindt Oosterbos die het wel belangrijk vindt dat zoveel mogelijk winkeliers meedoen. "Want het werkt niet als de ene winkel wel open is en de drie volgende niet."

Vraag is wel hoe het parkeren geregeld moet worden als het aantal koopzondagen toeneemt. Nu is het parkeren in de garages op koopzondag gratis. Volgens wethouder Cees Lok is de binnenstadsdirectie daarover in gesprek met Parkeerbeheer.